Ovaj sastojak rijetko tko stavlja u salatu, a svakoj sjajno oplemeni okus
- Salata je brza, nevjerojatno svestrana i savršeno je zdravo jelo!
- Salata je također jednostavno jelo koje može imati sto lica, ovisno koje namirnice kombiniramo
- S ovim posebnim tajnim sastojkom većina salata imat će još bolji okus
Salata je idealan i zdrav prilog, ali i izvrsno glavno jelo – naravno, s pravim sastojcima. Bez obzira radi li se o feta siru, rajčici, maslinama, parmezanu ili jajima: salata se može spraviti individualno i prema osobnom ukusu. Kao osnovu možeš birati između raznih salata. Naravno, gotovo nijednoj salati sezona ne traje cijele godine i održivije je (a i ukusnije) odlučiti se za sezonsku salatu.
Ovo su najpoznatije vrste salata:
• rikula (od travnja do rujna)
• zelena salata (od svibnja do listopada)
• endivija (od svibnja do prosinca)
• iceberg salata (od lipnja do listopada)
• radič (od kolovoza do listopada)
• matovilac i cikroija (od listopada do travnja)
Sada smo došli do dressinga. Kako bi salata dobila malo dodatne arome, mora se začiniti raznim uljima, octom i začinima. Ni ovdje nema ograničenja za maštu. Od bučinog ulja preko octa od manga do kremastog balzamičnog octa, dopušteno je sve što je dobrog okusa. Ali, postoji jedan određeni sastojak koji ne bi smjela zaboraviti.
Uvijek nadohvat ruke, a ignoriramo ga
Spomenuti sastojak donosi sjajnu svježinu i ugodnu kiselost u svakoj salati. To je sok od pola limuna! Limun je nevjerojatno zdrav i pročišćava mnoga pića i jela. Kao i salatu. Bez obzira odlučiš li se za matovilac s ploškama jabuke i feta sirom ili za zelenu salatu s maslinama i rajčicama, kiseli sok limuna osigurava nadogradnju okusa! Svakako kušaj! Najbolje je započeti sa sokom od pola limuna, jer bi cijeli mogao biti previše dominantan. Međutim, ako radiš veliku obiteljsku zdjelu salate, bez oklijevanja možeš iscijediti cijeli limun.