Ovaj kolač od šljiva s maslacem i mrvicama od cimeta neodoljiv je, podsjeća na okuse i mirise bakine kuhinje

Instagram @healthyfoodie_manon
Vidi originalni članak
  • Sezona je sočnih, mirisnih, slatkih šljiva, kojih ove godine doista ima u izobilju 
  • Ako tražiš recept za ukusan kolač od šljiva koji nije kompliciran, i brzo se priprema, svakako iskušaj ovaj recept
  • Ovaj popularni klasični voćni kolač s ukusnim posipom od maslaca i cimeta budi lijepe uspomene, a jedina mana mu je što će se pojesti u tren oka 

Mrvičasti, odnosno crumble kolač od šljiva zbog svoje je jednostavnosti savršen desert za posljednje dane ljeta. Biskvit se ne mora dizati, što znači da ćeš kolač pripremiti u tren oka, a bit će sočan i ukusan. Na tijesto dolaze šljive, a na njih fine mrvice od maslaca i cimeta. Ovaj kolač od šljiva posluži, po želji, sa šlagom ili kuglicom sladoleda. 

Sastojci za kalup (promjera 28 cm)

• malo masnoće za namastiti kalup

Za nadjev:

  • 1 kg šljiva
  • 100 g šećera

Za tijesto:

  • 125 g mekog maslaca ili margarina
  • 125 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 125 g pšeničnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo

Za mrvice 

  • 100 g pšeničnog brašna
  • 50 g šećera
  • 1 pakiranje vanilin šećera
  • 2 prstohvata mljevenog cimeta
  • 75 g mekog maslaca

Life&style Recept za brzi nedjeljni kolač s borovnicama, čokoladom i pistacijama pronašli smo kod Karmele Vukov-Colić

Priprema

1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva pa, dok se grije, pripremi sve ostalo. 

2. Operi šljive, očisti ih, otkloni koštice te svaku polovicu prereži po dužini i pomiješaj sa šećeroom. 

3. Miksaj maslac ili margarin u posudi za miješanje dok smjesa ne postane glatka. Miješajući, postupno dodaj šećer i sol dok ne nastane gusta smjesa. Umiješaj jedno po jedno jaje (oko pola minute na najjačoj brzini). Pomiješaj brašno i prašak za pecivo te kratko u dva puta umiksaj srednjom brzinom. Zagladi tijesto u kalupu. Posloži pripremljene šljive na tijesto.

4. U posudi za miješanje pomiješaj brašno sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Dodaj maslac i sve mikserom pomiješaj u fine mrvice. Pospi mrvice po šljivama. Stavi posudu na rešetku na sredinu pećnice te peci oko 60 minuta.

5. Kolač od šljiva izvadi iz kalupa te ostavi da se ohladi na kuhinjskoj rešetki.

Life&style Recept za knedle sa šljivama prepisali smo ravno iz bakine bilježnice. To je taj okus djetinjstva...

Posjeti Miss7.24sata.hr