Ovaj koktel s bjelancem vjerojatno je najpodcjenjeniji, a možda baš najbolji koktel na svijetu
- S dolaskom toplijih dana, otvorenih terasa i žarkog sunca, sve više počinjemo razmišljati uz koje ćemo fino piće uživati s ekipom
- Ova četiri jednostavna sastojka koji, kada se pomiješaju, doista čine razliku od klasičnih koktela
- Otkrit ćemo ti koji koktel je premalo cijenjen u javnosti i kako ga jednostavno možeš sama pripremiti
Ponekad su najjednostavnije stvari najbolje. Na primjer, dobro napravljena pizza margherita. Ili kriška svježeg hrskavog kruha s kriškom dobrog sira i eventualno malo domaćeg maslinova ulja. Svakako je zabavno, zanimljivo i uzbudljivo isprobavati neobične stvari, kao što su mudro spravljena jela s mnoštvom različitih začina i okusa.
Slična je situacija i s koktelima, tj. barem smo pronašli jedan slučaj koji može predstavljati ovaj fenomen: sour je jedno od najjednostavnijih pića koje barmeni imaju na svom repertoaru. I jedno od najukusnijih.
Sour koktel
Sour ("kiseli") kokteli su pravi klasici koji se lako pripremaju, obično dobro ispadnu, mogu se modificirati na puno načina i mogu biti prilično impresivni. Ime, a i okus su dobili prema citrusima koje obavezno sadrže pa tako osim žestokog pića, obično sadrže sok od limuna ili limete (ili klementine, grejpa...), šećerni sirup i bjelanca. Potonji izvorno nije bio uključen, barem u verziji s viskijem, ali se sada etablirao kao relativno trajna i, iznad svega, popularna komponenta soura. Čini piće „glatkijim“, povezuje ga i stvara pjenu koja se taloži na vrhu nakon točenja, čineći ispijanje senzualnijim iskustvom.
Pjena od jaja također se može koristiti za davanje posebne note koktelu, na primjer s prstohvatom cimeta ili nekoliko kapi bittera, kao što je uobičajeno s Pisco sour koktelom.
Inače, Pisco sour, jedan je od najpoznatijih koktela u obitelji sour koktela. Pisco je rakija od grožđa koja se uglavnom proizvodi u Čileu i Peruu i ima prilično suptilan okus u usporedbi s žestokim pićima poput ruma, viskija ili tekile. Ako općenito preferiraš suzdržanije okuse, vjerojatno će ti se više svidjeti Pisco sour od varijante s viskijem.
Kako ćeš sama napraviti sour koktel
Za pripremu soura prednost je shaker za koktele, premda funkcionira i bilo koji drugi mikser. Kao što je već spomenuto, stalni sastojci za sour su, osim kockica leda, sok od limuna ili limete, bjelanca i šećerni sirup.
Bjelanca možeš kupiti trgovini, primjerice u Konzumu. Šećerni sirup možeš jednostavno spraviti sama od šećera i vode (na primjer, zajedno prokuhaj 500 g šećera i 500 ml vode i zatim kuhaj na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi) ili ga možete pronaći u mnogim supermarketima. U principu, četvrti sastojak, alkohol, možemo birati sami: pisco, viski, džin, tekila, votka – što god najviše voliš. Likeri su također odlična opcija: Amaretto, na primjer, izvrsno se slaže sa svježinom limunova soka.
Savršen omjer sastojaka pitanje je osobnog ukusa i pomalo ovisi o alkoholu koji se koristi: ako voliš slatko, stavi malo više šećera, ako više voliš kiselo, ne štedi na soku od limuna, a ako radiš amaretto sour, vjerojatno treba manje šećera nego pisco sour. Korištenje otprilike iste količine svih sastojaka u prvom pokušaju dobar je način da se približiš vlastitim preferencijama - jer kiselo u ovom omjeru neće biti nepitko. Za piće koje je svježije i nema previše jak okus alkohola, možemo preporučiti sljedeći omjer:
• 40 ml džina, pisca, viskija ili slično
• 40 ml soka od limuna ili limete
• 20 cl šećernog sirupa
• 20 cl bjelanaca
Pomiješaj sve sastojke s kockicama leda i sour je spreman. Ako koristiš shaker, nakon nekoliko sekundi osjetit ćeš da se unutar shakera stvara pjena i sadržaj će biti glatkiji. A za svakoga tko želi izbjeći alkohol ili voli kiselo toliko da bi ga mogao piti svaki dan: s bezalkoholnim džinom ili bezalkoholnim Amarettom ili nečim sličnim, zapravo je čak i boljeg okusa od alkoholnih verzija.