Ova mama dijeli sjajne savjete: Produljuje svježinu i trajanje voća i povrća do čak 2 mjeseca

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Sve što ti je potrebno za produljivanje roka trajanja tvog svježeg voća i povrća jedan je jednostavan sastojak
  • Mama i blogerica o hrani Amy Lynn Cross podijelila je svoje trikove za produživanje svježine raznog voća i povrća
  • S njenim trikom, svježe voće i povrće traje joj tjednima ili mjesecima duže

Blogerica o hrani i mama troje djece Amy Lynn Cross voli štedjeti gdje god je to moguće kad se radi o kupovini hrane, a produživanje roka trajanja njenih svježih namirnica svakako joj u tome pomaže.

Jagode pospremljene njenim načinom traju joj nekoliko tjedana, a paprike mjesecima. Amy je otkrila da je tajna u korištenju destiliranog bijelog octa. 

U nastavku ti donosimo kako pravilno pripremiti i skladištiti svježu hranu kako bi smanjila bacanje hrane u smeće i produžila joj svježinu:

Paprike

Amy paprikama trajanje može produžiti do čak dva mjeseca nakon kupovine. Kaže kako za pranje i pripremu paprika za pravilno skladištenje nije potrebno mnogo.

“Nije potrebno ni mnogo posebnih sastojaka koje je teško naći”, rekla je Amy. Prvi korak je napuniti veliku zdjelu s deset čaša vode i četvrtinom čaše destiliranog bijelog octa.

Amy zatim pušta paprike da se moče u ovoj mješavini dvije minute prije nego što ih izvadi i pusti da se suše nekoliko sati. Prije pospremanja važno je provjeriti da su paprike u potpunosti suhe.

Amy to radi tako da ih reže u trakice ili sjecka, a zatim ih stavlja u široke staklenke i pospremi u hladnjak.

Jagode

Kao i paprike, Amy i jagode sprema u staklenke kako bi ih održala svježima. Proces započinje odmah isti dan kad ih kupi. Amy i jagode moči u mješavini 10 čaša vode i četvrtine čaše destiliranog bijelog octa i to maksimalno tri minute.

Ako ih se ostavi duže, voće može početi proces fermentacije. Zatim jagode ispere u cjedilu i ostavi na ručniku da se osuše.

Nakon što se osuše, što može potrajati i do nekoliko sati, Amy na dno staklenke stavi kuhinjski ručnik, a na njega položi jagode. Ako su spremljene u frižideru, jagode na ovaj način mogu ostati svježe i do nekoliko tjedana.

Amy upozorava kako je jako važno provjeriti staklenke da se ne pojavi kondenzacija. Ako postoje znakovi vlage, jagode je potrebno izvaditi i ponovno posušiti prije nego što ih vratiš u staklenku.

Zelena salata

Zelena salata povrće je bez kojeg većina hladnjaka u kućanstvima ne prolazi i nezaobilazna je baza za svaku dobru salatu. Problem sa zelenom salatom je u tome što se brzo kvari, no Amy ima rješenje.

S njenim trikom, zelena salata potrajat će ti i do 6 tjedana. Amy moči salatu u jednakoj mješavini 10 čaša vode i četvrtine čaše destiliranog bijelog octa dvije minute.

Zatim ispire listove salate kako bi maknula prljavštinu ili bubice koje se mogu na njima zadržati. Listove salate onda položi na ručnik da se posuše na dva sata.

Nakon što su suhi, listove zelene salate Amy također posprema u staklenke, za koje kaže da su učinkovitije od plastičnih kutija. Za skupljanje vlage na dno staklenke stavi papirnati ručnik, a zatim staklente pospremi u hladnjak.

S ovim postupkom, svježina njene salate potraje joj i do šest tjedana.

Life&style Ovu pogrešku mnogi često rade prije nego konzumiraju voće ili povrće, a može biti opasno

Nar ili šipak

Amy proces za šipak započinje već u trgovini, gdje odabire najteži plod. “Teže voće ima više soka. Mora biti tvrdo kao jabuka i smeđe mrlje su u redu, sve dok u voću nema posjekotina ili rupica”, kaže Amy.

Za razliku od drugih namirnica, Amy ovo voće niti njegove sjemenke ne pere. Prvo šipku odreže vrh i razreže ga na četiri dijela, ali ne do kraja.

Nakon što ga je podijelila, uzima dva po dva dijela i trga ih u suprotnim smjerovima. Kad je nar, odnosno šipak otvoren, Amy vadi sjemenke i stavlja ih u posudu te miče one koje nisu još zrele. 

Sjemenke zatim pospremi u staklenku gdje će prema Amy, ostati svježe i do 2 tjedna ako su u hladnjaku. Čak godinu dana mogu potrajati ako ih se zamrzne.

Špinat

Amy za ovo povrće koristi istu metodu kao i za zelenu salatu. Moči listove špinata u istoj mješavini po dvije minute, a nakon toga povrće joj tako potraje i do tri tjedna.

Baš kao i listove zelene salate, Amy pušta listove špinata da se posuše do kraja, a zatim u staklenku na čije je dno stavila papirnati ručnik, stavlja i listove špinata.

Uz staklenku, Amy kaže da se mogu koristiti i silikonske vrećice.

Life&style 10 sorti povrća za koje ne trebaš imati vrt i koje uspijevaju u običnim posudama na balkonu

Posjeti Miss7.24sata.hr