Ova ludo popularna slastica odlično djeluje na zdravlje našeg srca, ali jednu stvar moramo uzeti u obzir
- Obožavaš čokoladu? Onda će te sigurno razveseliti rezultati najnovijeg istraživanja koji te upravo potiču da uživaš u ovoj slastici
- Osim što ćeš udovoljiti potrebi za slatkim dugoročno možeš napraviti veliki doprinos zdravlju svog srca
- Na koji točno način čokolada štiti srce objasnio je autor studije, ali i upozorio na još jednu zamku za sve čokoholičare
Odlazak na primamljive slatke deserte nakon večere ili udovoljavanje organizmu šećernim bombama nikad nije bilo visoko na popisu stvari koje bi liječnici preporučili za dobro zdravlje. No, ako tvoja potrebna za slatkim nailazi na udovoljavanje kockicama čokolade, možda se i nećeš osjećati tako krivom kada sljedeći put posegneš za ovom omiljenom slasticom. Naime, prema najnovijem istraživanju, uživanje u čokoladi više od jednom tjedno moglo bi biti dobro za tvoje srce.
Istraživanje koje se zasniva na rezultatima više od šest studija u kojima je sudjelovalo 330.000 pacijenata u proteklih devet godina pokazalo je da oni koji konzumiraju kakao više od jedanput tjedno imaju osam posto manju vjerojatnost razviti bolesti koronarnih arterija u odnosu na one koji nisu konzumirali kakao.
Na duge staze, smatraju stručnjaci, kod ljubitelja čokolade ova slastica mogla bi smanjiti mogućnost od srčanog udara.
‘’Ranije su istraživanja pokazala da je čokolada korisna za krvni talk i krvne žile. Htjeli smo provjeriti utječe li i ova slastica i na dvije krvne žile dovodnice koje opskrbljuju srce krvlju (koronarne arterije). I ako je to točno, na koji to način?'’, izjavio je autor studije s Medicinskog fakulteta u Houstonu, dr. med. Chayakrit Krittanawong.
Dr. med. Krittanawong kaže da se zdravstvene beneficije kod pacijenata pripisuju prirodno zdravim hranjivim tvarima koje se nalaze u čokoladi, poput flavonoida, metilksantina, polifenola i stearinske kiseline.
‘’Flavonoidi smanjuju krvne ugruške i jačaju krvne žile, metilksantini i polifenoli promiču zdravlje kardiovaskularnog sustava, a stearinska kiselina može pomoći u kontroli trombocita kako bi se smanjio rizik od stvaranja krvnih ugrušaka’’, rekao je autor studije.
Ipak, s količinama i vrstom čokolade treba pažljivo. Čini se da umjerene količine čokolade štite koronarne arterije, ali vjerojatno to neće činiti velike količine. '
'Kalorije, šećer, mlijeko i masnoća u komercijalno dostupnim proizvodima trebaju se uzeti u obzir, posebno kod dijabetičara i pretilih ljudi'', upozorio je , dr. med. Krittanawong.