Ova limunada s kurkumom i đumbirom ne samo da osvježava već i 'vraća mrtve u život'
- Ovaj hladni napitak se zahvaljujući kurkuminu pretvorio u umirujući i uravnoteženi eliksir, savršen za pripremu tijela za kvalitetan san, otkriva autorica bloga The Awesome Green
- missZDRAVA prenosi recept koji uz osvježenje nosi hrpu zdravlja u jednoj čaši
- Kombinacija đumbira i kurkume ima umirujuće gastrointestinalne učinke, olakšava probavu i priprema tijelo za okrepljujući san
Za mene je ovo oduvijek bio zagrijavajući sastojak, sve dok ga nisam odlučila dodati svojim ljetnim limunadama. Ovaj korijen čini čuda, jer je moj hladni napitak pretvorio u umirujući i uravnoteženi eliksir, savršen za pripremu tijela za kvalitetan san, kaže food blogerica Ana, autorica bloga The Awesome Green.
Ana otkriva da je prošlo dosta vremena otkad su se njene limunade pretvorile u nešto ozbiljnije od vode, limuna i meda. Biljni čaj, začini, kriške krastavca, toliko je dobrih sastojaka s kojima se može poigrati da je šteta ne eksperimentirati malo. "Kurkumin je ljekovito blago skriveno u sitnom narančastom korijenu kurkume.
Iako svi znaju za njegove izuzetne protuupalne učinke, njegova antioksidacijska svojstva još uvijek su u sjeni. Kurkumin može smanjiti štetne učinke slobodnih radikala na staničnu DNK i inhibirati rast tumora te uništiti mutirane stanice karcinoma poboljšavajući funkciju jetre i prirodne detoksikacijske procese", objašnjava blogerica i dodaje:
"Kombinacija đumbira i kurkume ima umirujuće gastrointestinalne učinke, olakšava probavu i priprema tijelo za okrepljujući san. Što se tiče aromatičnog bilja, njihovim drobljenjem oslobađaju se esencijalna ulja, s umirujućim učinkom i lijepim mirisom. Posebno volim svježi ružmarin ili mentu, ali možete koristiti i bosiljak ili timijan."
Sastojci:
- Komad đumbira od cm oguljenog i naribanog
- korijen kurkume oguljen i nariban, ako nemaš korijen možeš staviti 2 čajne žlice kurkume
- 5-6 svježih iglica ružmarina usitnjenih u mužaru
- 4 šalice vode po mogućnosti izvorske
- sok od 4 organske limete ili limuna
- žlica organskog sirovog meda ili javorov sirup za vegansku verziju
- svježe mljeveni crni papar
- Neobavezno - led, ali preporučujem ga na sobnoj temperaturi
Priprema:
- U malu tavu za umake dodaj šalicu vode, naribanu kurkumu, đumbir, ružmarin i crni papar, stavi kuhati na srednje jakoj vatri, a potom lagano kuhaj 10 minuta na laganoj vatri.
- Procijedi da dobiješ bistru tekućinu i ostavi da se ohladi.
- U posebnu posudu dodaj ostatak vode s umakom od kurkume, medom i sokom limete te pomiješaj da se sjedine.
- Ravnomjerno sipaj u čaše za posluživanje, ukrasi svježim ružmarinom i kriškama limete i posluži.