Ova futuristička knjižnica na pet katova izgleda naprosto nevjerojatno, a čuva više od milijun knjiga

Ossip van Duivenbode
Vidi originalni članak
  • Ljubitelji knjiga iz cijelog svijeta oduševljeni su fascinantnom futurističkom knjižnicom u Kini koja čuva 1.2 milijuna knjiga
  • Nevjerojatna glavna dvorana - koja podsjeća na divovsko oko - okružena je policama za knjige koje sežu od poda do stropa
  • Knjižnica ima pet katova, a njezine police služe kao stepenice

Kina je nedavno otvorila novu futurističku knjižnicu koja sadrži više od milijuna knjiga. Slike knjižnice pravi su praznik za oči. Nevjerojatna sferna dvorana - koja podsjeća na oko - okružena je policama za knjige koje sežu od poda do stropa. Valovite police ne samo da izgledaju nevjerojatno, već služe i kao stepenice i sjedala. Također otvaraju prostor za držanje 1,2 milijuna knjiga!

Life&style Nema bolje 'superhrane' za mozak od čitanja, a sjajno je i za zdravlje, tvrde znanstvenici

Knjižnica se nalazi u četvrti Binhai u Tianjinu, obalnom gradu na sjeveru Kine. Smještena je uz park i dio je skupa od pet kulturnih objekata koji su povezani javnim hodnikom ispod staklenih nadstrešnica. Novu knjižnicu Tianjin Binhai u Tianjinu u Kini dizajnirala je nizozemska arhitektonska tvrtka MVRDV kako bi izgledala kao divovsko oko, a ima pet katova.

"Dizajnirali smo zgradu stvarajući prekrasan javni prostor u unutrašnjosti; a moderan urbani dnevni boravak njegovo je središte. Police za knjige su prostori za sjedenje i istovremeno omogućuju pristup gornjim katovima. Dizajn je kao cilj imao stimulirati različite upotrebe prostora, kao što su čitanje, hodanje, sastanci i rasprave. Zajedno čine 'oko' zgrade: vidjeti i biti viđen", rekao je Winy Maas, suosnivač MVRDV-a.

Umjetnost na najjače: Ovo su najbolji novi svjetski muzeji koje definitivno vrijedi posjetiti

Prve dvije etaže zgrade na pet katova sastoje se uglavnom od čitaonica, knjiga i prostorija za dnevni boravak, dok se na gornjim etažama nalaze sobe za sastanke, uredi, kompjuterske i audio sobe te dvije krovne terase. Zgrada je završena za tri godine – ali tvrtka napominje da je brz tempo gradnje doveo do jedne zanimljivosti. Gust raspored značio je da je jedan aspekt koncepta odbačen - pristup gornjim policama za knjige.  

Tako su "knjige" iznad stvarnih polica za knjige zapravo oslikane na zgradu kako bi izgledale kao pune police koje se nastavljaju do stropa. 

Life&style 'Sve što znam o ljubavi' genijalna je knjiga koju moraš pročitati prije nego što dođe serija

Posjeti Miss7.24sata.hr