Ova brzinska pita od čokolade po receptu Marthe Stewart osvojila je srca mnogih ljubitelja slastica
- Pita od čokolade zvuči tako jednostavno, a tako dobro - i savršen je odabir za slatki vikend desert
- Pogotovo ako slastica dolazi iz kuhinje Marthe Stewart, ekspertice za 'comfort food'
- Priprema nije niti najmanje komplicirana, a idealan je i za one koji se ne snalaze baš najbolje u kuhinji
- Pročitaj više: Torta od bijelog vina s bijelom čokoladom jednako je profinjena kao što je i ukusna
Kako se dolaze sve hladniji dani sve više vremena provodimo u kuhinji i smišljamo neka fina jela koja će nas osvojiti na prvu. Tako uživamo u kremastim tjesteninama, toplim juhicama, složencima, pohanom kruhu na sto načina, ali i cijelom nizu peciva, dizanih tijesta - i čokoladnih slastica. Kad nam ponestane inspiracije, redovito je tražimo na web stranici Marthe Stewart, apsolutne ekspertice za 'comfort food'. Upravo smo tamo naišli i na jednostavan recept za pitu s ganacheom od čokolade. Isplati se isprobati!
Sastojci:
- 3 žlice listića badema (cca 75 g)
- 6 žlica šećera
- 1 1/4 šalice brašna (cca 160 g)
- ¼ žličice soli
- 6 žlica hladnog maslaca (cca 90 g)
- 350 g čokolade (50 % kakaa)
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Sitno samelji bademe. Pomiješaj ih s brašnom, šećerom i soli pa ih dobro izmiješaj.
- Dodaj hladni maslac narezan na listiće pa dobro izradi rukama u mrvičastu smjesu.
- Prebaci tijesto u kalup s dnom koje se može odvojiti pa je pažljivo utisni u dno i uz rubove.
- Peci otprilike 20 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju, pa pusti da se u potpunosti ohladi.
- Zagrij vrhnje pa ga prelij preko nasjeckane čokolade. Miješaj dok se ne otpi, a zatim umiješaj vaniliju.
- Prelij ganache preko ohlađenog prhkog tijesta i pusti da se hladi sat vremena u hladnjaku.
- Posluži uz lagano tučeno slatko vrhnje!