Ostalo ti je kuhane riže od ručka? Imamo 5 ukusnih ideja kako je možeš iskoristiti
- Ostalo ti je riže i ne znaš što bi s njom?
- Nemoj je ni slučajno baciti! Naprotiv!
- Sakupile smo pet ukusnih ideja kako možeš iskoristiti ostatke riže
Sigurno ti je poznat sljedeći scenarij: skuhala si jelo s rižom i na kraju ti je ostalo riže viška. Ostaci riže najčešće onda završe u hladnjaku – međutim, već najkasnije sljedeći dan pitaš se što napraviti s ostacima? Šteta je baciti jelo! Zato imamo pet ukusnih ideja što možeš napraviti…
Riža s kokosom
Ako voliš egzotične okuse, možeš od jednostavne riže napraviti ukusnu kokos-varijantu. Dakle, stavi kuhanu rižu u kalup za složenac, umiješaj malo nasjeckanog povrća (npr. paprike, mrkve i malo đumbira) te limenku mlijeka od kokosa. Sve dobro promiješaj te peci oko sat vremena na 160 stupnjeva.
Salata od riže i tunjevine
Ako želiš sljedeći dan ponijeti sa sobom obrok od riže na posao, onda spravi zdravu salatu od riže i tunjevine. Stavi ostatke riže u plastičnu posudu te je pomiješaj s malo tunjevine iz limenke, usitnjenim krastavcima ili celerom, crvenim lukom i kidney grahom.
Pržena riža s jajima
Preostala riža izvrsna je za rižu s jajima. Jednostavno (ovisno o tome koliko je riže ostalo) razmuti dva do tri jaja te začini. Zatim stavi usitnjeno povrće u tavu s uljem te poprži (npr. mladi luk, mrkva, grašak, klice…), dodaj rižu te na kraju umiješaj jaja. Prži dok se jaja ne stvrdnu. Potom posoli i popapri jelo te dodaj malo umaka od soje.
Popečci od riže
Ako ti je ostalo 500 do 600 grama riže, možeš spraviti ukusne popečke. Umiješaj u kuhanu rižu brašno, dva jaja i naribani emmentaler. Oblikuj popečke te ih fino hrskavo isprži na vrućem ulju u tavi.
Slatki složenac od riže
Želiš nešto slatko od ostataka riže? Onda isprobaj ovaj složenac: stavi rižu u namašćeni kalup. Dodaj pola litre mlijeka te tri žlice šećera, pakiranje praška za puding od vanilije i dva jaja pa sve dobro promiješaj. Peci u pećnici na 160 stupnjeva dok se složenac ne stisne. Uz to je ukusno svježe voće, cimet-šećer ili kompot.