Ostalo ti je kolačića od Božića? Uz jedan tajni sastojak sačuvaj im svježinu i prhkost do Nove godine

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Obožavamo grickati sitne domaće kekse i kolačiće preko blagdana
  • Sigurno ti je nešto ostalo od Božića 
  • Ovako će ti ostati meki i prhki do Nove godine

 

Ništa nije finije od mekog, svježeg, prhkog kolačića kad se izvadi iz pećnice. No, kad ih pečemo za blagdane, moraju ostati svježi i ukusni još nekoliko dana. Barem. No, kako vrijeme bude prolazilo, ti će se nekad divni kolačići sve više i više sušiti. No, to je lako spriječiti. Da vidimo što to točno kolačiće čini mekima? Oni postaju suhi i tvrdi kako gube vlažnost, a to se počinje događati čim ih izvadimo iz pećnice.

Dakle, kako ispeći keksiće koji će ostati meki?

U tijesto je potrebno dodati dvije žlice smeđeg šećera, ali pri tome treba smanjiti količinu običnog bijelog šećera. Isto tako, kad suhe kekse ili kolačiće stavljaš na pleh i papir za pečenje, stavljaj ih žličicom da izgledaju kao brdašca pa će ostati mekši u sredini. Nikako ih nemoj prepeći, svakako pazi da ostanu gotovo rubno nedopečeni. Gotovo, ne sasvim! Tako će duže održati vlažnost i mekoću od prepečenog kolačića.

SAVJETI Najbolji recept za vanilin kiflice i 3 najčešće pogreške koje treba izbjeći kad ih pečeš

 

A kako ih čuvati da ostanu meki?

Sitne božićne kolačiće i kekse treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u koju ćeš ih prebaciti čim se dovoljno ohlade da se daju pomaknuti, a da se ne lome. Što su duže kolačići na zraku, to postaju tvrđi. Neki u posudu za čuvanje kolača stave komad običnog bijelog kruha jer kolačići mogu upiti vlagu iz tijesta u hermetički zatvorenoj kutiji. Samo nemoj staviti previše kruha da ti kolačići ne postanu isuviše gnjecavi, premekani. Uglavnom je dovoljno manje od pola šnite kruha. 

miss7 kuha Prefine i pahuljasto meke: uz ovaj recept napravit ćeš savršene domaće noklice za juhu

Posjeti Miss7.24sata.hr