Oprez: ove kuhinjske pogreške opasne su po zdravlje!
- Jesi li znala da je kuhinja najprljavije mjesto u svakom stanu?
- A to nije bez razloga!
- Ove pogreške koje se često rade u kuhinji mogu čak ugroziti zdravlje
U kuhinji vrvi od raznih bakterija i to na mjestima na kojima ih najmanje očekujemo. Usprkos prividu čistoće, kuhinja je najprljavija prostorija u stanu, pokazalo je jedno istraživanje. Veliki krivci za klice u kuhinji smo mi same. Neprimjetne pogreške mogu, u najgorem slučaju, čak i ugroziti naše zdravlje. Roxanna Pelka, stručnjakinja za čistoću iz tvrtke „Helpling“ (portala za posredovanje radnika i radnica koji se bave čišćenjem), otkriva što smo dosad radile pogrešno…
1. Meso i povrće obrađujemo na istoj dasci za rezanje
Meso i povrće obavezno moraš pripremati na različitim kuhinjskim daskama. Postoji opasnost da salmonela i druge klice prijeđu sa mesa na povrće. Ako povrće jedeš sirovo, u najgorem slučaju može doći do otrovanja hranom.
Savjet: kontaminaciju možeš spriječiti tako da koristiš daske za rezanje različitih boja.
2. Brišemo posuđe iz perilice
Brisati kuhinjskom krpom posuđe nakon pranja u perilici povećava vjerojatnost oboljenja želuca i crijeva. Krpom nesvjesno preneseš klice na tanjure i drugo posuđe. Čak 89 posto kuhinjskih krpa ima na sebi bakterije E. coli, pokazalo je istraživanje.
Savjet: ostavi posuđe da se posuši u malo otvorenoj perilici. Kuhinjsku krpu mijenjaj svaka tri dana.
3. Odmrzavanje namirnica na sobnoj temperaturi
Zamrznute namirnice nemoj odmrzavati na sobnoj temperaturi. Naime, na temperaturi od -18 stupnjeva zamrznu se bakterije, ali probude se kod odmrzavanja na sobnoj temperaturi te se broj bakterija zbog topline u prostoriji udvostručuje svakih 20 minuta.
Savjet: uzmi si više vremena te odmrzavaj ubuduće namirnice u hladnjaku.