Opasno je hranu rezati na plastičnoj daskici, bolje je koristiti drvenu
- Vjerojatno bi 99 posto ljudi odlučno reklo da je plastična daskica čišća od drvene što je zabluda
- Drvenu se daskicu ne smije prati u suđerici, no bakterije na njoj ipak ne prežive
- 3 su važna pravila za korištenje koja će sigurnima za uporabu učiniti i plastičnu i drvenu daskicu
Daskicu za rezanje u kuhinji koristimo svakodnevno, na njoj režemo kruh, sjeckamo povrće, tranširamo meso, na tanko režemo sir i kobasice, na kockice voće za voćnu salatu, sjeckamo luk i češnjak za ručak... Vjerojatno nema dana da je ne upotrijebimo, a opet je u našoj glavi tako "nevažan" predmet - kupimo onu koja nam dođe pod ruku i ne razmišljamo više previše o njoj. Što je pogrešno. Vrlo je važan dio kuhinjske opreme, a još je važnije koristimo li je na ispravan ili pogrešan način.
Gdje se kriju bakterije?
Loše korištena daska za rezanje rasadnik je bakterija opasnih po zdravlje, a jednako tako i loše odabrana. A pritom najčešće podliježemo zabludi o tome koja je daskica "zdravija", drvena ili plastična? Vjerojatno bi 99 posto ljudi odlučno odgovorilo plastična. Prvi je argument što se takvu može strpati u suđericu u pošteno oprati na visokoj temperaturi, a drugi što ne upija tekućinu kao drvena. Koja se natopi sokovima iz povrća, krvlju iz mesa... Sve skupa - bljak!
Zašto je drvena daska čišća
No suprotno tom vjerovanju plastična daska za rezanje nije sigurnija od drvene, dapače. Dugoročno su drvene daske sanitarno prihvatljivije od plastičnih i sadrže manje bakterija slamonele od plastičnih - dokazala je to studija dr.sc Deana O. Clivera s Kalifornijskog sveučilišta. Da, plastične daske su isprva čišće jer nisu porozne, ali to vrijedi samo dok na njima ne nastanu rezotine od noža. U njima se zadržavaju bakterije i gotovo ih je nemoguće uništiti, bez obzira peremo li dasku ručno ili u stroju za pranje posuđa. S druge strane, drvena daskica "upije" bakterije u područje ispod površine gdje se one ne mogu razmnožavati pa umiru.
3 važna pravila
Opća uputstva kako tvoja daska za rezanje ne bi bila opasna po zdravlje, bez obzira koristiš li plastičnu ili drvenu su sljedeća:
1. Dasku pomno i redovito peri, a često je treba i mijenjati. Kad vidiš da se daskica istrošila, puna je ogrebotina od noža, mrlja koje se ne daju više oprati itd. baci je i kupi novu.
2. Nije dobro istu daskicu koristiti za sve namirnice. Jednu koristi za rezanje svježeg mesa, a drugu za sjeckanje povrća i voća.
3. Posebno je važno da namirnice koje nećeš termički obrađivati već odmah jesti poput kruha, nikad ne režeš na daski koja može biti kontaminirana, na primjer salmonelom iz mesa.
Nož neće postati tup
Dakle, obje se pod tim uvjetima mogu koristiti, pa na kraju sve ovisi o osobnim preferencama. No, odlučiš li se za drvenu dasku za rezanje, ovo je još nekoliko savjeta: najbolje su daskice napravljene od tvrdog drveta poput javora ili breze jer će ih nož teško zarezati i neće ih trebati često mijenjati. Pazi da je uvijek dobro opereš i osušiš. Možeš je i s vremena na vrijeme premazati mineralnim uljem, bakterije će teže ulaziti. Još jedna prednost: na drvenim daskicama će ti se nož puno sporije zatupiti nego na plastičnima.