Opasne misli: zašto je svima drugima život zabavniji?

Thinkstock / Spencer Davies
Neugodan osjećaj „kad nemamo vremena za ništa“ sigurno je svima poznat. Unatoč tome često nam se čini kako drugi ipak nekako pronalaze dovoljno vremena za sebe i ludo se provode. Taj lažni osjećaj može biti jako opasan
Vidi originalni članak

Drugi su zadovoljniji, veseliji i bolje se zabavljaju – ova zabluda vrlo je česta. Jedno američko istraživanje pokazalo je da nije bezazlena – nego može utjecati na zdravlje. 

U istraživanju je sudjelovalo više od 1000 studenata: trebali su navesti koliko su veseli i zadovoljni te koliko kontakata su sklopili sa svojim kolegama. Rezultat: gotovo svaki drugi student (48 posto) smatrao je kako su drugi imali više uspjeha te su zadovoljniji nego oni sami. 

U drugom istraživanju su studenti - koji su vjerovali da su drugi društveno uspješniji i aktivniji – pokazali manje vrijednosti kad je riječ o njihovom općenitom zdravstvenom stanju. Voditeljica istraživanja, dr. Ashley Whillans sa Harvard Businnes School, objasnila je kako veličina društvene mreže ima utjecaja na vlastiti osjećaj sreće i zadovoljstva. Njeno istraživanje pokazalo je da već i razmišljanje o tome može utjecati na zadovoljstvo. 

Upravo za vrijeme studija postoje aktivnosti gdje se mogu lako upoznati druge osobe – primjerice, u kafićima, menzi, biblioteci. Očito je da studenti pogrešno procjenjuju koliko drugi sklapaju poznanstava, odnosno imaju općenito raznih društvenih aktivnosti, kaže koatorica istraživanja dr. Frances Chen sa Sveučilišta British Columbia. 

Posjeti Miss7.24sata.hr