Oolong, 'čarobni' kineski čaj doista djeluje protiv masnoća na trbuhu, tvrdi znanstveno istraživanje
- Jesi li ikada čula za „čarobni“ kineski oolong, čaj na pola puta između zelenog i crnog?
- Ne samo da je dobrog okusa, nego ti pomaže i u mršavljenju
- Oolong možeš kupiti u drogerijama i prodavaonicama zdrave hrane, a cijena nije visoka
Jesi li ikada čuli za oolong čaj? Ovaj kineski čaj mješavina je zelenog i crnog čaja (to je polufermentirani čaj obrađen iz lišća Camellia sinensis i sadrži više teina nego zeleni čaj, a manje od crnog čaja) i tradicionalno se uzgaja pod vrućim suncem, uglavnom u Kini, a najbolji su oni uzgojeni na Tajvanu.
Studije i iskustva redovitih konzumenata oolong čaja upućuju na to da pijenje oolong čaja povećava mentalni kapacitet i izoštruje um. Također je odličan kao dodatak prehrani za mršavljenje, budući da otapa masnoću u tijelu. Nedavno su znanstvenici na farmaceutskom sveučilištu Shenyang u Kini proučavali „učinke protiv pretilosti“ oolong čaja i otkrili da doista topi masnoće na trbuhu.
Nevjerojatni učinci mršavljenja
Ispitanici su trebali uzimati osam grama oolong čaja dnevno tijekom šest tjedana, uz uobičajenu prehranu. Rezultati su bili zapanjujući: čak 70 posto ljudi s prekomjernom težinom izgubilo je više od kilograma tjelesne težine, a 22 posto ispitanika čak je izgubilo više od tri kilograma.
Navodno ovaj čaj ubrzava metabolizam i tako osigurava brz učinak mršavljenja. Rezultati drugog istraživanja pokazali su da ljudi koji svakodnevno piju oolong čaj sagorijevaju s njim samo 281 kaloriju dnevno.
Šalica čaja nevjerojatno umiruje, a ovo je 7 najboljih vrsta čajeva na svijetu
Dodatni pozitivni učinci oolong čaja
• Antibakterijski: antibakterijski učinak čaja štiti zube, jer usporava stvaranje plaka. Antioksidanti također jačaju imunološki sustav i podržavaju tijelo u rješavanju alergija.
• Njeguje i čisti kožu: slobodni radikali uzrokuju bore, pigmentne mrlje i druge neugledne značajke. Antioksidanti iz čaja mogu smanjiti radikale i do pola, ako redovito konzumiraš oolong čaj.
• Okrepljuje: kofein iz oolong čaja daje napitku okrepljujući učinak. Što čaj duže stoji u vrućoj vodi, sadržaj kofeina je niži. Tako možeš uživati u prvoj šalici ujutro, a zbog duljeg vremena kuhanja ostale šalice slobodno konzumiraš popodne, pa čak i navečer. Za razliku od kave, kofein u čaju karakterizira manje intenzivan, ali dugotrajniji učinak.
Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom