'Onkraj zime': Nova uzbudljiva knjiga Isabel Allende koja se preklapa i s njezinim osobnim životom

Instagram/ljevak.hr 'Onkraj zime': Nova uzbudljiva knjiga Isabel Allende koja se preklapa i s njenim osobnim životom
Vidi originalni članak
  • Uspješna južnoamerička spisateljica, Isabel Allende u novoj knjizi “Onkraj zime”, ponovno nam donosi zanimljive životne priče u kojima se isprepliću prošlost i sadašnjost
  • Njenu bogatu književnu karijeru krasi više od dvadeset kritički hvaljenih djela, a osvojila je i brojne nagrade
  • Osim po svojem književnom stvaralaštvu, ova latinoamerička spisateljica, poznata je i po svojem aktivističkom radu i potpori ženama i djeci

Novi roman spisateljice Isabel Allende, “Onkraj zime”, priča je u kojoj je Allende spojila motive kriminalističkog romana i životnih priča troje protagonista. Njihove priče i životni zapleti događaju se u sadašnjosti, ali se prisjećaju i ponovno proživljavaju i one iz prošlosti.

U “Onkraj zime” na neobičan način životi troje protagonista postaju zauvijek povezani. Priča počinje manjom prometnom nesrećom, koja onda postaje trenutkom koji pokreće neočekivanu i dirljivu ljubavnu priču između dvoje ljudi koji su mislili da je za to prekasno. Richard Bowmaster, 60-godišnji stručnjak za ljudska prava udari auto mlade Evelyn Ortege, imigrantice iz Gvatemale koja je u SAD-u ilegalno, usred snježne oluje u njujorškom Brooklynu.

Iako se čini kao nešto što će oboje brzo zaboraviti, nesreća ipak utječe na daljnji neočekivan i ozbiljan razvoj situacije kad se Evelyn pojavi na vratima Richardovog doma i zatraži pomoć. U nevolji, Richard zatraži pomoć Lucíje Maraz, svoje 62-godišnje podstanarke, profesorice iz Čilea. Tri potpuno različite osobe povezane su u ovoj posebnoj priči koja putuje od današnjeg Brooklyna preko nedavne prošlosti u Gvatemali pa sve do sedamdesetih godina u Brazilu i Čileu. Uz to, donosi i početak ljubavi između Richarda i Lucíje, koja je predugo vremena bila stavljena na čekanje.

Prema mnogim kritičarima, ovaj je roman još jedna uzbudljiva priča Isabel Allende koja se jako preklapa s njenim životom.

“Majstorskog zapleta i lirskih uzleta svojstvenih Isabel Allende, knjiga sjajno istražuje što znači poštovati, štititi i voljeti.” , napisali su o romanu u Publishers Weekly. 

Miss7 Blog Knjiga žalbe: Francuska salata se približava, a prigovaranje troši kalorije

“Istražujući probleme ljudskih prava i nevolje imigranata i izbjeglica, knjiga se prisjeća Allendinog slavnog romana “Kuća duhova” na način da se izdiže nad politikom te uz strast, humor i mudrost pprihvaća uzrok humanosti”, napisao je Jonathan Yardley u Washington Postu.

„Kuća duhova“ bio je prvi roman Isabel Allende, a nastao je iz pisma koje je pisala svom bolesnom djedu te je objavljen 1982. Allende je rođena u Peruu 1942., a odrasla je u Čileu, gdje je radila kao novinarka do 1973., kad je bila prisiljena napustiti zemlju nakon pada vlade i atentata na čileanskog predsjednika Salvadora Allendea, koji je bio bratić njenog oca.

Već s prvim romanom stekla je svjetsku književnu slavu, a otad je objavila više od dvadeset uspješnih književnih djela, među kojima su i „Eva Luna“, „O ljubavi i sjeni“, Beskonačni plan“, „Kći sreće“, „Portret u sepiji“, „Paula“, „Afrodita“ i „Moja izmišljena zemlja“.
S više od 74 milijuna prodanih knjiga, Isabel Allende jedna je od najčitanijih svjetskih autorica te se smatra jednom od prvih uspješnih spisateljica iz Južne Amerike, a njezina su djela prevođena na više od četrdeset svjetskih jezika.

Osim književnim radom, Isabel se bavi i pitanjima ljudskih prava, a okolnosti iz vlastitog života često isprepliće i dodaje u svoje romane. Nakon smrti kćeri Paule, 1992., u njeno ime 1996., osnovala je dobrotvornu zakladu za pomoć ženama diljem svijeta.

Stars Nakon što joj je Netflix otkazao milijunski projekt, nova knjiga otkriva da Meghan baš ne ide po planu
 

Posjeti Miss7.24sata.hr