Omiljeno jelo iz bakine kuhinje: Ovo je originalni recept za prefine krpice sa zeljem
- Krpice sa zeljem podsjećaju na maminu ili bakinu kuhinju te na bezbrižno djetinjstvo
- Mogu se jesti u bilo koje godišnje doba, kao ukusan prilog, ali i kao glavno jelo
- Donosimo ti originalan recept za omiljene krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem („Krautfleckerl“) tradicionalno je jelo austrijske kuhinje. Radi se od „fleckerlna“ (tjestenine koja izgleda poput „krpica“) i kupusa. Priprema je jednostavna i brza…
Svi mislimo da znamo pripremiti bečki šnicl, ali ovo je jedini ispravan recept
Sastojci za 4 porcije krpica sa zeljem:
• 500 g kupusa
• 2 žlice sjemenki kima
• sol
• 200 g luka
• 100 g slanine
• 4 žlice ulja
• 2 žličice šećera
• 200 ml bijelog vina
• 150 ml goveđeg temeljca
• 250 g tjestenine (krpica)
• 1 vezica vlasca
• 2 žlice maslaca
• 2 žličice slatke mljevene paprike
• 4 žlice kiselog vrhnja
Priprema
1. Očisti kupus, operi, usitni te pomiješaj sa sjemenkama kima i 1 žličicom soli. Ostavi da odstoji 5 minuta.
2. Oljušti luk pa grubo nareži. Nareži slaninu na trakice. Zagrij ulje u tavi te propirjaj luk i slaninu. Dodaj kupus te pirjaj 3-4 minute. Zatim dodaj šećer, vino i temeljac te poklopljeno kuhaj 10 minuta.
3. Tjesteninu skuhaj jako al dente prema uputama s pakiranja. Operi vlasac, protresi te nareži na kolutiće. Ocijedi tjesteninu, ali ostavi oko 100 ml vode od kuhanja.
4. Dodaj krpice kupusu te kuhaj 3-4 minute. Po potrebi dolij malo vode od tjestenine. Umiješaj maslac, vlasac i papriku te začini po želji. Posluži s kiselim vrhnjem.