Nova teorija o tome koja je najbolja godina za majčinstvo

Thinkstock / Spencer Davies
Nekad su to, bez dvojbe su tvrdili, bile 20-e. No, sad se osim godina kad je plodnost na vrhuncu u obzir uzimaju i neki drugi parametri koji mijenjaju tu teoriju
Vidi originalni članak

Pogledi na majčinstvo su se uvelike promijenili posljednjih 20 godina, to nije upitno. Žene su postale lideri, većina majki danas i privređuje, a i sve više muškaraca ostaju kod kuće s djecom. Izmijenile su se i roditeljske uloge i poslovne ambicije žene koje u kasnim dvadesetima često grade karijeru i potpuno su financijski samostalne.  

Dakle, kada bi bilo idealno roditi? Prema američkim znanstvenicima u 34. godini života! Što je mnogo, mnogo kasnije od do sad biološki preporučivanih dvadesetih. Stoga je još čudnije što razlozi nisu društvene i ekonomske prilike, nego zdravlje. Naime, dosta ozbiljnijih bolesti se, i kod mladih muškaraca i žena razvija u 20-ima. Zato bi to trebale biti godine kada se tijelo još uvijek prilagođava na životni stil i kada se stječu neke zdrave navike (prehrana, tjelovježba, spavanje).

ASTRO MAMA Horoskop otkriva kakva ćeš biti majka

U ranim tridesetima tijelo žene polako dostiže veću "zdravstvenu konstantu", točnije nagle promjene u organizmu su rijeđe. Zato je baš 34. idealna za rađanje prvog djeteta. No, stručnjaci se isto tako slažu da već u kasnim tridesetima trudnoća može biti riskantna, a i teže je zatrudniti prirodnim putem. I to nas dovodi do zaključka: ostaje li nam samo nekoliko godina za rađanje djece?

Ova teorija čovjeku daje za razmišljati, ali na kraju svega, pravo vrijeme za majčinstvo je ono koje sama odrediš. Sretno!

Posjeti Miss7.24sata.hr