Nije samo mrkva! Popis voća i povrća zaslužnih za preplanuli ten i lijepu kožu je poduži

Instagram @tashoakley
Vidi originalni članak
  • Preplanuli, brončani ten jedan nam je od najdražih benefita ljeta i ekstra sunčanih dana, a svi takav ten želimo postići što brže
  • Iako na tržištu postoje brojni proizvodi koji rade upravo to - potiču brže tamnjenje, veliku ulogu u svemu tome ima i hrana koju konzumiramo, odnosno određene namirnice koje itekako mogu ubrzati postizanje brončanog tena
  • Ove namirnice, osim bržeg tamnjenja, štite našu kožu od štetnih UV zraka
  • Pročitaj također: Mrlje od proizvoda za samotamnjenje nam nisu omiljene: evo kako ih ukloniti s odjeće

Sunčano i vruće ljeto samo što nam nije stiglo i rijetki su oni koji se ne raduju cjelodnevnom izležavanju na suncu uz bazen ili na plaži i predivnom, brončanom tenu koji je još jedan benefit takvog uživanja. Za postizanje preplanulosti najčešće se okrećemo raznim proizvodima poput krema, pekmeza i ulja za brže tamnjenje, a u tome nam zapravo značajno može pomoći i - hrana. 

Naime, brojne namirnice obiluju beta karotenom (koji se u tijelu pretvara u vitamin A) koji potiče stvaranje melanina koji je odgovoran za boju kože, kose i očiju, a čija se količina povećava kada smo izloženi suncu pa nam tako pomaže da brže i efikasnije potamnimo. Također, beta karoten je, kao i likopen koji se nalazi u ovim namirnicama, snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od štetnog sunčevog zračenja i njenoj bržoj regeneraciji. 

Povrće za brže tamnjenje

Odmah na samom početku ovog popisa nalazi se mrkva koja je već dobrano poznata po svom učinku na boju kože. Naime, već 50 grama mrkve sadrži dovoljnu dnevnu količinu beta karotena, odnosno vitamina A za odraslu osobu, a koja će pomoći u bržem tamnjenju i očuvanju zdravlja kože. Nešto manje beta karotena od mrkve, ali ipak dovoljno, sadrže i špinat i rotkvica koje, iako nisu tipična ljetna hrana, lako možemo uklopiti u svoju svakodnevnu prehranu čak i izvan sezone. Prvenstveno špinat koji možemo kupiti i u zamrznutom obliku. 

Za preplanuli ten i zdravu, elastičnu kožu važno je i crveno povrće poput paprike koja obiluje vitaminom C i, na sto grama, sadrži oko 30 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina A, te rajčice koja odličan izvor likopena, antioksidansa zaduženog za zaštitu kože od štetnih UV zraka. 

Voće za brže tamnjenje

Osim crvenog povrća, veliku ulogu u zdravlju kože ima i crveno voće poput lubenice, trešanja i višanja koje, iako na sto grama sadrži šest posto dnevnog unosa vitamina A, obiluje vodom koja je također jako važna za elastičnost kože te održavanje preplanulog tena. 

Uz crveno voće, na ovom se popisu nalazi i ono narančasto poput marelica, breskvi i dinje čija narančasta boja već otkriva da obiluju beta karotenom. Osim toga, ovo voće obiluje antioksidansima koji se bore protiv štetnih, slobodnih radikala koji utječu na pojavu raznih nepravilnosti na koži. 

Voda i SPF su također važni 

Iako svo nabrojano voće i povrće obiluje vodom i po svojim drugim svojstvima ima odlične benefite za našu kožu, pravilna hidratacija koja se odnosi na dnevni unos od oko dvije litre vode, ljeti je posebno važna. Ne samo za lijepu kožu već i za zdravlje općenito. Također, bez obzira na to što hrana ima velik doprinos za tamnjenje i zaštitu od štetnih zračenja i slobodnih radikala, kožu trebamo pravilno zaštiti i izvana, odnosno redovitim nanošenjem krema sa zaštitnim faktorom kako bismo bili u potpunosti sigurni. 

Posjeti Miss7.24sata.hr