Nije elegantno, ali pravi vojnički grah je kultno jelo, a mi imamo recept...

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Postoji gotovo mitska predaja o tome kako se radi pravi vojnički grah. I opet nijedan nije toliko ukusan taj
  • Jedna od tajni svakako je i u količini – što je veća, grah je ukusniji. Barem tako kaže narodna predaja
  • No, umjesto pokušaja krađe te vojne tajne, isprobaj naš recept za vojnički grah (i nahrani cijelu četu!)

Jedna od najvećih vojnih tajni sasvim sigurno je ona o originalnom receptu za vojnički grah. Dobro, koja je to tajna?! Je li moguće da grah jednostavno ima bolji okus kad se kuha u većim količinama ili je tu ne djelu neka druga "čarolija"? Ne znamo koje su to stroge mjere bile kad se radilo o čuvanju tog željenog recepta, ali znamo da je, baš kao mnoge druge tajne, nekako ‘procurila’ u javnost.

Uglavnom, svi koji vole grah bez premca će titulu najboljeg dati onom vojničkom – pa iako se dobro zna da je jedna od njegovih glavnih karakteristika što veća količina (jer je tada grah ukusniji) postoje razne varijante i s manjim porcijama. Mi smo prilagodili recept količini za 10 osoba i nadamo se da će ti biti ukusan baš kao i onaj koji pripremaju pravi vojnici.

Sastojci za vojnički grah:

  • 1 kg graha
  • 1 kg svježeg junećeg mesa
  • manji češanj češnjaka
  • 200 g luka
  • 2 mrkve
  • 1 peršinov korijen
  • pola vezice peršina
  • 30 g koncentrata rajčice
  • 150 g svinjske masti
  • lovorov list
  • sol i papar
  • žličica paprike u prahu
  • 2 žlice brašna

Talijanski recept: 'Pasta e Fagioli' juha je koja će izmamiti osmijehe u kišne dane

Priprema:

1. Grah potopi u hladnu vodu i ostavi ga da odleži najmanje 3 sata, a može i preko noći. Vodu potom ocijedi, nalij hladne vode i kuhaj.

2. Na vreloj masti poprži polovicu nasjeckanog luka i narezanu mrkvu, dodaj meso odvojeno od kostiju i narezano na kockice. Sve zajedno propirjaj dok ne ispari tekućina. Makni s vatre.

3. Procijedi vodu od prokuhanog graha pa dodaj preostali sjeckani luk, pirjano meso s ostalim sastojcima, ulij tople vode ili temeljac od kostiju da prekrije meso i kuhaj uz povremeno dolijevanje tople vode dok svi sastojci ne omekšaju.

4. Masnoću preostalu od pirjanja mesa zagrij, dodaj brašno da blago porumeni, makni s vatre, uspi paprika u prahu i nasitno nasjeckaj češnjak pa sve dobro izmiješaj. Gotovom grahu dodaj lovor, koncentrat rajčice (prethodno razmućen u toploj vodi), po želji posoli i kuhaj 20 minuta uz stalno miješanje. Dodaj mljeveni papar i nasitno nasjeckani peršin.

Posjeti Miss7.24sata.hr