Neodoljiva voćna slastica: S ovim jednim dodatnim sastojkom pečemo najsočniju pitu od jabuka
- Neki slastičari se u svojim receptima kunu u preljev od šećera i cimeta
- Međutim, ovaj jedan dodatni sastojak već ulazi u tijesto za pitu od jabuka
- Pire od jabuka će napraviti kolač predivno pahuljastim i sočnim
- Pročitaj više: Belina pita - Starinski kolač od prhkog tijesta, sira i oraha koji se doslovno topi u ustima
Jesen je savršeno doba za pitu od jabuka! Sada su plodovi izvrsno slatkog i sočnog okusa, a recepti su obično jednostavni i brzi za spraviti. Osobito kad dodaš tajni sastojak za koji ne znaju svi. Ali, nemoj se iznenaditi ako svi iznenada požele da im daš svoj recept...
U jednostavno tijesto doda se približno 200 grama pirea od jabuka tzv. mus od jabuka (možeš ga kupiti kao gotov proizvod), što kolač čini predivno pahuljastim i sočnim.
Sastojci:
- 150 g šećera
- 2 do 3 jabuke
- 150 g omekšanog maslaca
- 300 g brašna
- ½ pakiranja praška za pecivo
- 2 jaja
- 1 paketić vanilin šećera
- 2 žličice cimeta
- 200 grama pirea od jabuka
- 1 prstohvat soli
- 1 malo pakiranje pinjola
Voćni i aromatični boskop, slatko-kiseli jonagold, aromatični elstar i ukusna Cox's Orange Pippin prikladne su jabuke za sočne kolače od jabuka.
Priprema
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (gore/dolje) i dobro namasti okrugli kalup.
- Pomiješaj maslac sa šećerom, solju i vanilin šećerom te miješaj dok ne postane pjenasto. Dodaj jedno po jedno jaje.
- Sada pomiješaj suhe sastojke i dodaj ih u smjesu od maslaca zajedno s pireom od jabuka.
- Izlij tijesto u kalup.
- Ogulite i očisti jabuke pa stavi na tijesto. Pospi pinjolima.
- Peci oko 25 minuta (napravi test čačkalicom). Pospi cimetom.