Nemoj se bojati prepržiti povrće, evo kako ćeš dobiti okuse koji će te oduševiti

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Kao djeca smo svi vješto izbjegavali jesti povrće, čudeći se zašto naša majka inzistira na tome
  • No, danas je ipak situacija drugačija i većina ljudi voli jesti povrće na različite načine
  • Pečeno povrće daje puno više okusa od kuhanog, a mi ti donosimo razloge zašto je dobro dodatno ga zapeči

 

Opsjednuti smo jako zapečenim povrćem - evo zašto bi trebala biti i ti. Dana McMahan za Today, donosi ti odgovore na pitanje famozne kuharice - zašto bi trebala dobro prepržiti povrće, čak do ruba izgaranja?

Istina je! Ovo je jedan od rijetkih slučajeva kada te ne bi trebalo biti strah nešto prepeći u kuhinji, niti te treba biti strah da će netko od ukućana ili gostiju pokoriti tvoje kulinarsko umijeće. Prepeći sve od mrkvi do patlidžana pomiče granice povrća od „dobre su za moje zdravlje“ do „toliko je ukusno da ne mogu prestati jesti“. Ovo sam prvo otkrila dok sam s mužem pratila recept za prepečene mrkve; zvučalo je primamljivo; stoga smo ih uronili u maslinovo ulje i pripremali puno duže nego ikada prije i shvatili da je produženo vrijeme pečenja rezultiralo ukusnom bombonom. Na kraju se ispostavilo da sva povrća, svih boja i oblika, imaju koristi od ovog „tretmana“, i ubrzo sam se uhvatila kako isto to radim i s karfiolom i brokulom, indijskim krumpirom i keljom, kazala je Dana za Today.

"I nisam sama u tome: pojavila se gomila komentara na Facebooku na ovu temu; ispostavilo se da mnoštvo mojih prijatelja isto uživa u prepečenom i prekuhanom povrću." Pitaš se kakva je ovo magija? Kuharica Samantha Fore iz Kentuckyja, voditeljica Tuk Tuk Sri Lankan Bites podijelila je s nama neke uvide u tu aromatičnu čaroliju.

„Preprži svoje povrće“

Inače je od pamtivijeka poznato da roditelji imaju težak zadatak nagovaranja svoje djece da jedu povrće, dok Fore govori da su je njezini svekar i svekrva preobrazili od posvećene mrziteljice kelja pupčara do djevojke opsjednutoj povrćem. I to nakon što su ga zapekli i tako užarenog poslužili za stol. 

Pomisli o svojstvenoj slatkoći škrobnoga povrća poput mrkvi, kaže Fore. Duže kuhanje pojačava faktor slatkoće, time ga čineći ukusnijim za sladokusce. "Kao državljani Kentuckyja, ovo smo razumjeli na isti način kao što razumijemo začađivanje hrastovih bačvi, prije burbonskog doba, koje potom u njima pojačava karamelnu slatkoću. Ista je stvar kao i s tostom! Samo još sočnije, s puno povrća, rekla je Fore za Today. Najdraže povrće Samanthe Fore je kupus, prepečen na maslinovom ulju, soli i papru. Također voli klinove repe, rotkvice i kukuruz pečen na grilu dok ne poprimi prekrasnu zlatnosmeđu čađavu boju. Ali trik s izgaranjem nije određen samo za povrće; sve vrste voća su također ukusne (probaj prepržene breskve sa sladoledom)!

Life&style Poznati kuhari otkrivaju kako pripremiti savršeno povrće, mnogi će zavoljeti ono što su dosad izbjegavali

Dakle, gdje je ta „slatka točka“ dok pečeš svoje povrće (ili voće)? Jednostavan način da saznaš kada je tvoje povrće dovoljno ispečeno na grilu je oduprijeti se pomicanju hrane i ostaviti ga na miru kako bi moglo stvoriti koru koja daje poseban užitak. Kontrastna tekstura također je dio čarolije spaljenog povrća! 

Jednom kad se stvori ta kora, to je točka hrskavog savršenstva. " Kliještima stisni povrće kako bi bila sigurna da je mekano. i da se postigla ta karamelizirana vanjština.Sirova unutrašnjost nikoga neće pretvoriti u ljubitelje prokulica.", dodala je Fore.

Kuhaj ga duže, ali ne na višoj temperaturi!

Potrebno je neko vrijeme i vježba da se pronađe ta granica, a ne postoji jednostavniji pristup. No, kao opće pravilo, kuhaj dulje, ali ne vrelije. Dobra polazišna točka u pećnici je oko 190 stupnjeva, napomenula je Fore. Eksperimentiraj i sa uljem ili čak mastima. "Iako je maslinovo ulje savršeno, pačja mast je moje tajno oružje", naglašava Fore. Gomila dobro pečenog povrća može pretvoriti salatu u zvijezdu večere. 

Ali iskreno, ljepota savršeno prepečenog povrća je u tome što je samo po sebi ukusno!

Life&style Ovo je prava istina o nutritivnoj vrijednosti i svježini zamrznutog povrća                                

Posjeti Miss7.24sata.hr