Nedavno si jela, a opet si gladna? Onda izbjegavaj ovih 10 namirnica koje te neće zasititi
- Gladni smo, pojedemo nešto - a onda smo ubrzo opet gladni
- Zašto je to tako?
- U svakom slučaju ne zato jer smo kalorije, koje smo upravo unijeli, u potpunosti sagorjeli, jer to se događa samo profesionalnim sportašima
Umjesto toga, postoji drugi razlog: često jedemo namirnice od kojih brzo ponovno ogladnimo. Što pomaže? Najbolje su manji obroci bogati bjelančevinama, poput prirodnog jogurta, komadića sira, kriške ili dvije šunke, čaše mlijeka ili šaka badema. Udio masti nije toliko važan, glavno je da ne sadrže velike količine brzo probavljivih ugljikohidrata, poput šećera i bijelog brašna.
10 namirnica od kojih ćeš ubrzo opet biti gladna
1. Bijeli kruh
Gotovo da nema vlakana i uglavnom je od bijelog brašna, koje tijelo metabolizira u kratkom vremenu. Bljesak šećera u krvi te ne zasiti, nego ogladniš.
2. Voćni sok
Beskorisno kada si gladna. Tekućina jednostavno napušta želudac prebrzo. Osim toga, fruktoza koju sadrži voćni sok izaziva visoku razinu šećera u krvi, koja brzo zahtijeva nadopunu.
3. Voćni sorbet
Dobra stvar: za razliku od sladoleda ima znatno manje kalorija i gotovo ne sadrži masnoće. Ali, u principu isto vrijedi za sorbet kao i za voćni sok.
4. Gazirana pića
Limunada, kola - to je zaslađena voda s okusom. Možeš li se zasititi toga? Ne!
5. Juha
Ako si gladna, srčeš lagano vruću juhu – gotovo da nema kalorija. To je u redu. Ali, brzo putuje kroz probavne organe i za sobom ostavlja tek prazninu. Glad se brzo vraća.
6. Dijetalna pića
Zaslađivač umjesto šećera, zvuči opušteno. Ali, slatki okus na jeziku vara tijelo, ono se priprema za dolazak šećera da ga pretvori u energiju. A to nas ostavlja gladnima.
7. Čips
Čips s okusom čilija ili slanine - toliko je primamljiv da se teško zaustaviti. To je zbog pojačivača okusa, poput ekstrakta kvasca (glutamat), koji potiču apetit.
8. Kukuruzne pahuljice
Kukuruzno brašno i šećer, to je kombinacija zbog koje brzo ogladniš – slično bijelom kruhu. Prilika za ljubitelje kukuruznih pahuljica: uzmi one od cjelovitog zrna, duže traju. Ili pomiješaj pahuljice s jogurtom, a ne s voćnim sokom ili mlijekom s malo masti. Proteini i masnoće usporavaju probavni proces, a to čini da se osjećaš punije.
9. Alkohol
Pivo, vino i šampanjac mogu izazvati prejedanje. Alkohol uzrokuje blagu hipoglikemiju u mozgu. To poziva hormone i neurotransmitere na akciju s porukom: glad! Inače, onda uglavnom želimo jesti nešto masno i ljuto.
10. Gumeni medvjedići
Mnogi vole posegnuti za (nemasnim) komadićima želatine kada ogladne. Ali, pogled na popis sastojaka pokazuje da je šećer na prvom mjestu te igra glavnu ulogu u medvjediću. I tobogan za šećer u krvi počinje se kotrljati: prvo gore, pa dolje – i glad!