Ne znaš što bi kuhala? Donosimo ti tri inspirativna recepta s graškom iz zamrzivača

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Stalno si kod kuće i ne znaš više što bi kuhala?
  • U zelenom povrću – čak i zamrznutom – krije se brdo hranjivih tvari
  • U ova tri recepta iskoristit ćeš ukusan i zdrav – grašak!

Velika je vjerojatnost da je mali, zeleni, slatki grašak već sastavni dio tvog zamrznutog povrća. Odvojili smo za tebe tri recepta sa zamrznutim graškom od kojih možeš spraviti čarobna jela

Fritaja s graškom i fetom

Sastojci za 6 porcija

• 1 poriluk

• 1 vezica mladog luka

• 4 grančice paprene metvice

• 2 žlice maslaca

• 150 g zamrznutog graška

• 100 g fete

• 6 jaja

• 250 ml mlijeka

• 2 žlice brašna

• sol, papar

Priprema

1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator) te obloži kalup za pečenje 20 x 30 cm papirom za pečenje.

2. Očisti, operi te nareži na tanke kolute poriluk i mladi luk. Operi metvicu, protresi, natrgaj listiće te nasjeckaj.

3. Ugrij maslac u tavi te propirjaj poriluk i mladi luk. Stavi to potom u kalup. Raspodijeli po tome zamrznuti grašak i metvicu. Razmrvi fetu na manje komade te pospi po tome. Razmuti jaja, mlijeko i brašno u posudi, posoli, popapri te prelij mješavinu u kalup. Sve zajedno peci oko 30 minuta i pećnici dok frittata ne bude zlatnožute boje.

Losos u omotaču od sezama na pireu od graška i mahuna;

Sastojci za 4 osobe

• 4 komada lososa (spremnog za kuhanje, oko 140 g komad)

• 4 žlice prženog sezama (bijelog i crnog)

• 2 žlice ulja od sezama

• 2 žlice maslaca

• 2 ljutike

• 400 g zamrznutog graška

• 2 žlice vrhnja

• sol, papar

• muškatni oraščić

• šećer

• 100 g mahuna

• 1 žlica maslaca

Priprema

1. Očisti pa nasjeckaj ljutiku. Ugrij maslac u loncu te dodaj nasjeckanu ljutiku i zamrznuti grašak. Začini solju, paprom, muškatnim oraščićem i šećerom. Potom dodaj vrhnje te pirjaj sve oko 5 minuta. Zatim sve izmiksaj u pire.

2. Zagrij ulje od sezama u tavi. Uvaljaj lososa u sezam te prži oko 2 minute sa svake strane na srednjoj vatri. Izvadi lososa iz tave te ga začini solju i paprom.

3. Nareži mahune na tanke trake, glaziraj ih na maslacu u tavi te začini solju, muškatnim oraščićem i šećerom.

4. Stavi pire na tanjur te na to narezanog lososa. Raspodijeli po tome glazirane mahune.

Life&style Luka Nižetić dijeli odlične recepte: Namjerili smo se na posebnu krumpir salatu i aromatični kelj

Hladna juha od graška i avokada

Sastojci za 4 osobe

Za juhu

• 2 glavice luka

• 2 žlice ulja

• 200 g zamrznutog graška

• 700 ml povrtnog temeljca

• sol

• čili za začinjavanje

• 1 zreli avokado

• 2 žlice soka od limete

Za finiš

• 50 g baguetta

• 1 žlica maslaca

• 1 žlica ulja

• 10 grančica korijandera

Priprema

1. Nasjeckaj luk te propirjaj staklasto na ulju u loncu. Potom dodaj zamrznuti grašak te propirjaj. Ulij povrtni temeljac te sve začini solju i čilijem. Neka mješavina zavrije te ostavi da krčka na srednjoj vatri oko 10 minuta. Ostavi potom da se ohladi da bude mlako.

2. Juhu fino izmiksaj te propasiraj kroz fino sito u posudu. Prereži avokado, otkloni košticu, voće izdubi iz kore te stavi u drugu posudu. Umiješaj sok od limete te dodaj sve juhi. Zatim mješavinu opet fino piriraj. Stavi sve na sat vremena u hladnjak.

3. Nareži baguette na kockice pa ih poprži s maslacem na ulju do zlatnožute boje. Natrgaj listiće sa grančica korijandera. Posluži juhu s krutonima, listićima korijandera i malo čilija. Dobar tek!

Posjeti Miss7.24sata.hr