Ne opereš odjeću prije prvog nošenja? Trebala bi...

Thinkstock / Spencer Davies
Kupila si novu bluzu? TOOO! Ali, prije nego je odjeneš, nemoj je zaboraviti oprati – inače bi ti se moglo dogoditi sljedeće
Vidi originalni članak

Sigurno ti je poznat sljedeći scenarij: nakon uspješnog šopinga došla si umorna (ali sretna) kući te si odmah počela iz vrećica vaditi kupljenu robu. I naravno: najradije bi odmah odjenula novu vestu, bluzu ili neki drugi komad odjeće. Međutim, stručnjaci preporučuju kako to baš i nije pametno – naime, prije nego kupljena odjeća dođe u direktan dodir s kožom, moramo je temeljito oprati. 

Razlog za to su pesticidi, sredstva protiv plijesni i druge kemikalije koje se koriste za bojanje tkanine i koriste se kod proizvodnje odjeće te kod transporta kao zaštita od plijesni. Upravo zbog toga netom kupljena odjeća malo čudno miriše. 

Stručnjaci tvrde da se u našoj odjeći nalazi između 5000 i 7000 kemijskih tvari. Gornja granica korištenja kemikalija varira od države do države, stoga nošenje neoprane odjeće koja dolazi direktno iz trgovine može uzrokovati neželjene zdravstvene posljedice. 

via GIPHY

OPREZ! 7 navika kojima sasvim nesvjesno uništavaš svoju odjeću - i kako ih promijeniti

Primjerice, moguće posljedice mogu biti iritacija kože i „koprivnjača“ koja se može proširiti po cijelom tijelu – uz dodatni neugodan svrbež. Stručnjaci savjetuju da se nova (osobito dječja) odjeća opere najmanje tri puta prije nošenja. 

Posjeti Miss7.24sata.hr