Narančasta torta s okusom omiljenog koktela pravo je slatko osvježenje, imamo recept
- Narančasti koktel koje se ljeti često naručuje, aperol spritz dobio je svoju bolju inačicu u torti
- Bilo da slaviš, ugošćuješ prijatelje ili samo želiš nešto ukusno i slatko, ovo će biti pun pogodak!
- Sve sastojke za ovu slasticu vjerojatno već imaš u kuhinji, a možda i bocu ovog likera u hladnjaku
Ako si imala sreće i obišla bar malo Italije već si se odavno upoznala s narančastim talijanskim likerom s okusom naranče, a i koktelom čija je baza, aperol spritzom. Naručuje se posljednih godina često i kod nas, ta kombinacija gorko-slatkog likera narančaste boje, kockica leda, ohlađenog prosecca, gazirane vode i kriške naranče.
Izvorno iz Italije, koktel je stekao popularnost u cijelom svijetu pa ne čudi da je inspirirao i slastičare za nevjerojatan desert istog imena, aperol spritz tortu. Kokteli i fine slastice oduvijek se odlično slažu, pa zašto ih onda ne bismo spojili u jedno?
Ništa lakše uz ovaj recept za tortu, koja posuđuje sav gorko-slatki, citrusni okus iz klasičnog ljetnog napitka. Kolač s okusom naranče je nježan, a narančasta glazura je lagano osvježavajuća i dovoljno slatka (slično kao i njezin imenjak).
Sastojci:
Tijesto:
- 2 šalice brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 2 velika jaja
- 1 šalica običnog grčkog jogurta
- ¾ šalice biljnog ulja
- korica jedne naranče
- ⅓ šalice svježe iscijeđenog soka od naranče (od otprilike 1 naranče)
- 1 šalica granuliranog šećera
Glazura
- 1 šalica šećera u prahu, prosijanog
- 2 žlice talijanskog likera od naranče
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180°C. Četvrtasti lim od 20 cm obloži papirom za pečenje i lagano premaži uljem.
2. U velikoj zdjeli miješaj brašno, prašak za pecivo i sol dok se ne sjedine.
3. U drugoj velikoj posudi umuti jaja, jogurt, ulje, koricu naranče, sok od naranče i šećer dok se ne sjedine.
4. Mokre sastojke ulij u suhe i miješaj silikonskom lopaticom dok ne nastane glatka smjesa bez grudica.
5. Izlij tijesto u pripremljeni kalup i peci dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista, 40 do 45 minuta. Ostavi da se ohladi u plehu oko 5 minuta, a zatim pažljivo izvadi na rešetku da se potpuno ohladi.
6. NAPRAVI GLAZURU: U manjoj posudi umuti šećer u prahu i liker od naranče da se sjedine.
7. Kada je kolač potpuno oglađen, prelij ga glazurom.
Dobar tek!