Napraviti ovaj naopaki kolač od mandarina nije komplicirano, a oduševljava i okusom i izgledom
- Sezona mandarina u punom je jeku i mislimo da zbog toga nitko nije tako sretan kao mi
- Ove slatko-kisele i mirisne plodove obožavamo jesti u sirovom obliku, ali od njih rado pripremamo i razne slastice
- Jedna od tih slastica je i obrnuti kolač zanimljivog izgleda i još boljeg okusa
- Pročitaj također: Tiramisu od mandarina - lagani i osvježavajući desert koji popravlja dan
Sivu i hladnu jesen svake nam godine uljepšavaju slasne i mirisne mandarine koje nam još k tome 'boostaju' imunitet. Sigurni smo da su svima drage u svom najobičnijem obliku - sirove, ali smo još sigurniji da nitko neće odbiti niti ukusni kolač napravljen baš od njih. Osobito ako se radi o kolaču zanimljivog izgleda kao što je ovaj naopaki, a za koji, u nastavku, donosimo recept.
Obrnuti kolač od mandarina - sastojci
- 50 g šećera
- 80 g maslaca
- 6 mandarina
- 180 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 žlice ulja
- 2 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- naribana korica mandarine
- 150 ml mlaćenice (buttermilk)
Obrnuti kolač od mandarina - priprema
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva pa za to vrijeme pripremi kalup u kojemu ćeš pripremati kolač. Kalup promjera 20-ak centimetara dobro namasti, obloži ga papirom za pečenje pa i sam papir ponovno premaži tankim slojem maslaca. Zatim, na vatri umjerene jačine, zagrij šećer i dvije žlice maslaca i miješaj dok se maslac ne otopi pa dodaj malo naribane korice mandarine. Dobivenu smjesu izlij u kalup i ostavi da se malo ohladi.
Za to vrijeme, mandarine izreži na tanke kolutove pa ih, počevši od sredine, poredaj po maslacu i to tako da se malo preklapaju. Nakon toga, u jednoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, a u drugoj posudi mikserom umuti preostali maslac, ulje i šećer dok ne dobiješ prozračnu smjesu. Potom, miksajući na srednjoj brzini, dodaj jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije i naribanu koricu mandarine.
Mikser smanji na najmanju brzinu pa postepeno dodavaj brašno i mlaćenicu. Miksaj tek dok se sve ne sjedini. Dobivenu smjesu izlij u kalup i peci između 40 i 50 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u kolač ne izađe potpuno suha. Kada je kolač gotov, izvadi ga iz pećnice i desetak minuta ostavi da se ohladi u kalupu. Potom nožem pređi po unutarnjem rubu kalupa kako bi se kolač odvojio, poklopi ga tanjurom i okreni kako bi kolač izašao van. Pričekaj još barem 15 minuta da se sve dodatno ohladi kako bi se kolač mogao lijepo rezati.