Nakon teškog jela prija lagani desert: isprobaj Pavlovu tortu po receptu Jamieja Olivera

Unsplash+/Patrycja Jadach Foto: Unsplash+/Patrycja Jadach
Vidi originalni članak
  • Kolač Pavlova je nastao 1920-ih u čast ruske balerine Ane Pavlove, a Australci i Novozelanđani i danas se raspravljaju tko je "vlasnik" recepta
  • Ovaj prozračni desert od meringe, šlaga i voća treba biti lagan i graciozan poput njezinog plesa
  • Jamie Oliver obožava ovaj klasik, kojem je dao svoj potpis, a mi ti donosimo recept

Slavni kuhar Jamie Oliver zna kako unijeti radost u svakodnevni život - nekomplicirano, svježe i uvijek s velikom dozom strasti. Bilo da se radi o tjestenini, salati ili desertu, njegovi recepti osmišljeni su kako bi oduševili cijelu obitelj. Britanski kuhar fokusira se na jela koja se brzo pripremaju bez žrtvovanja sofisticiranosti. A što bi bio savršen obrok bez laganog, voćnog deserta?

Favorit Jamiea Olivera za 2025. je njegova voćna Pavlova. Najbolji dio: Pavlova izgleda spektakularno, ali je nevjerojatno jednostavna za napraviti. Zbog toga je idealna za zabave, bruncheve ili jednostavno kao slatki završetak obiteljskog obroka. U ovom receptu Jamie kombinira klasičnu slatkoću meringe s ugodnom svježinom kreme od jogurta i vanilije te voćnom kiselošću jagoda i malina. Metvica daje malo dodatnog okusa. Ako želiš, bobice možeš zamijeniti i drugim voćem po svom izboru. 

Pavlova torta po receptu Jamieja Olivera

Sastojci:

Meringa:

• 6 svježih bjelanaca

• 300 g šećera u prahu

• 1 prstohvat morske soli

Za nadjev i preljev:

• 400 g svježih jagoda i malina

• 200 ml vrhnja za šlag

• 200 ml malomasnog jogurta

• 2 žlice šećera

• 1 mahuna vanilije

• nekoliko grančica svježe metvice (mente)

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva (130 stupnjeva s ventilatorom). Obloži dva lima za pečenje papirom za pečenje.

2. Miksaj bjelanca u čistoj zdjeli srednjom brzinom dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Zatim postupno dodaj šećer i prstohvat soli. Povećaj brzinu i nastavi miksati 7 do 8 minuta dok smjesa ne postane sjajna i glatka – ne smije izgledati zrnasto.

3. Smjesu podijeli na pola i svaku polovicu oblikuj u krug promjera otprilike 20 cm na limovima za pečenje. Lagano žlicom razvuci meringu prema van kako bi stvorila male valove.

4. Peci u pećnici oko sat vremena, dok meringa ne postane svijetlo zlatno-smeđa i još uvijek mekana iznutra. Zatim je ostavi da se potpuno ohladi s otvorenim vratima pećnice.

Life&style Ako ti je omiljeno piće Aperol Spritz, ove zime će to biti vrući, Hot Aperol. Imamo i recept

5. U međuvremenu pripremi bobičasto voće: velike jagode prepolovi ili prereži na četvrtine, a male ostavi cijele. Pomiješaj ih s malinama u zdjeli.

6. Miksaj vrhnje sa šećerom dok ne dobiješ čvrst šlag. Umiješaj jogurt. Mahunu vanilije prereži po dužini, istruži srž i umiješaj u šlag.

7. Stavi jednu podlogu od meringe na tanjur za posluživanje. Premaži polovicom šlaga i pospi polovicom bobičastog voća.

8. Pažljivo stavi drugi komad meringe na vrh i lagano pritisni. Premaži preostalim šlagom te pospi preostalim bobičastim voćem.

9. Na kraju natrgaj svježe listove mente i pospi ih po vrhu. Posluži odmah ili ohladi do konzumacije.

Savjet: po želji, neposredno prije posluživanja pospi šećerom u prahu ili sa malo korice od limete – to će Pavlovi dati dodatnu svježinu!

Life&style Želiš kolač koji će zadiviti sve goste, okusom i izgledom? Božićni panj je pravi izbor

Posjeti Miss7.24sata.hr