Nakon teškog jela prija lagani desert: isprobaj Pavlovu tortu po receptu Jamieja Olivera
- Kolač Pavlova je nastao 1920-ih u čast ruske balerine Ane Pavlove, a Australci i Novozelanđani i danas se raspravljaju tko je "vlasnik" recepta
- Ovaj prozračni desert od meringe, šlaga i voća treba biti lagan i graciozan poput njezinog plesa
- Jamie Oliver obožava ovaj klasik, kojem je dao svoj potpis, a mi ti donosimo recept
Slavni kuhar Jamie Oliver zna kako unijeti radost u svakodnevni život - nekomplicirano, svježe i uvijek s velikom dozom strasti. Bilo da se radi o tjestenini, salati ili desertu, njegovi recepti osmišljeni su kako bi oduševili cijelu obitelj. Britanski kuhar fokusira se na jela koja se brzo pripremaju bez žrtvovanja sofisticiranosti. A što bi bio savršen obrok bez laganog, voćnog deserta?
Favorit Jamiea Olivera za 2025. je njegova voćna Pavlova. Najbolji dio: Pavlova izgleda spektakularno, ali je nevjerojatno jednostavna za napraviti. Zbog toga je idealna za zabave, bruncheve ili jednostavno kao slatki završetak obiteljskog obroka. U ovom receptu Jamie kombinira klasičnu slatkoću meringe s ugodnom svježinom kreme od jogurta i vanilije te voćnom kiselošću jagoda i malina. Metvica daje malo dodatnog okusa. Ako želiš, bobice možeš zamijeniti i drugim voćem po svom izboru.
Pavlova torta po receptu Jamieja Olivera
Sastojci:
Meringa:
• 6 svježih bjelanaca
• 300 g šećera u prahu
• 1 prstohvat morske soli
Za nadjev i preljev:
• 400 g svježih jagoda i malina
• 200 ml vrhnja za šlag
• 200 ml malomasnog jogurta
• 2 žlice šećera
• 1 mahuna vanilije
• nekoliko grančica svježe metvice (mente)
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva (130 stupnjeva s ventilatorom). Obloži dva lima za pečenje papirom za pečenje.
2. Miksaj bjelanca u čistoj zdjeli srednjom brzinom dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Zatim postupno dodaj šećer i prstohvat soli. Povećaj brzinu i nastavi miksati 7 do 8 minuta dok smjesa ne postane sjajna i glatka – ne smije izgledati zrnasto.
3. Smjesu podijeli na pola i svaku polovicu oblikuj u krug promjera otprilike 20 cm na limovima za pečenje. Lagano žlicom razvuci meringu prema van kako bi stvorila male valove.
4. Peci u pećnici oko sat vremena, dok meringa ne postane svijetlo zlatno-smeđa i još uvijek mekana iznutra. Zatim je ostavi da se potpuno ohladi s otvorenim vratima pećnice.
5. U međuvremenu pripremi bobičasto voće: velike jagode prepolovi ili prereži na četvrtine, a male ostavi cijele. Pomiješaj ih s malinama u zdjeli.
6. Miksaj vrhnje sa šećerom dok ne dobiješ čvrst šlag. Umiješaj jogurt. Mahunu vanilije prereži po dužini, istruži srž i umiješaj u šlag.
7. Stavi jednu podlogu od meringe na tanjur za posluživanje. Premaži polovicom šlaga i pospi polovicom bobičastog voća.
8. Pažljivo stavi drugi komad meringe na vrh i lagano pritisni. Premaži preostalim šlagom te pospi preostalim bobičastim voćem.
9. Na kraju natrgaj svježe listove mente i pospi ih po vrhu. Posluži odmah ili ohladi do konzumacije.
Savjet: po želji, neposredno prije posluživanja pospi šećerom u prahu ili sa malo korice od limete – to će Pavlovi dati dodatnu svježinu!