Nakit princa Philipa: Svjetlucavi darovi kraljevske ljubavi Philipa i kraljice Elizabete II.

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Britanska kraljica preminula je tek nešto više od godinu dana nakon svog voljenog supruga, princa Philipa
  • Elizabeta II. i Philip u braku su bili 73 godine, a iz zajedničkog života kao uspomene ostaju razni komade nakita koje je princ darovao kraljici
  • Ipak, pet najpoznatijih komada glamuroznog nakita zaslužuje posebnu pažnju
  • Dva broša, dvije narukvice i jedan prsten najznačajniji su, a kraljica ih je dobila povodom posebnih prilika

Brak britanske kraljice Elizabete II i princa Philipa, znanog kao vojvode od Edinburgha, trajao je 73 godine, do njegove smrti 9. travnja prošle godine. Nakon što je izgubila svoj oslonac, voljenog supruga, i kraljičino zdravlje se počelo pogoršavati. Elizabeta II. otišla je za svojim Philipom tek nešto više od godinu dana nakon njegove smrti.

Iza njihovog dugovječnog braka kao uspomena će ostati i brojni komadi nakita koje joj je princ darovao tijekom svih tih godina.

Nakit često govori više od riječi, a kada u tom kontekstu govorimo o britanskoj kraljici Elizabeti II., koja je posjedovala zasigurno jednu od najljepših i najvrednijih kolekcija nakita na svijetu, možda bi se moglo reći da joj je upravo nakit koji joj je darovao njezin suprug bio najbliži srcu. Bili su blještavi podsjetnik ljubavi te braka osnaženog razumijevanjem i tolerancijom koji je trajao duže od 73 godine.

Life&style Točno 70 godina na tronu! Deset zanimljivosti iz vladavine kraljice Elizabete II. koje mnogi ne znaju

Princ Philip rođen je kao princ Fílippos od Grčke i Danske 10. lipnja 1921. godine, da bi se kao Philip Mountbatten kasnije pod svjetlima javnosti našao nakon zaruka s tada budućom britanskom kraljicom Elizabetom II. Ovaj se časnik Kraljevske mornarice, čija je karijera strelovito napredovala, nakon pet goodina braka, kada je njegova supruga stupila na tron, tada posvetio svojem novom pozivu - ulozi supruga britanske vladarice.

Iako titulom hijerarhijski iza supruge, zajedno su dijelili pune 73 godine bračne sreće i ravnopravnosti koja je iznjedrila četvoro djece, osmero unučadi i mnoštvo praunučadi. Princ je tijekom života bio pokrovitelj mnogih dobrotvornih organizacija, utemeljitelj brojnih nagrada, a uz bezbroj interesa posebno se istaknulo njegovo zanimanje za nakit i njegov dizajn. I kraljica Elizabeta i princ Philip potomci su kraljice Viktorije i njezinog supruga princa Alberta s kojima su uz podrijetlo također dijelili i veliku ljubav jedno prema drugome.

Life&style Kraljica Elizabeta napušta Buckingamsku palaču i seli se u dvorac za koji je vežu brojne uspomene

Zanimljivo je da je i princ Albert za kraljicu Viktoriju dizajnirao nakit kojim ju je obasipao, a isto će mnogo desetljeća kasnije činiti i princ Philip za svoju kraljicu. Kako se tijekom života princ Philip u sve svoje projekte davao punim srcem, tako nije štedio ni vremena ni truda da kraljicu Elizabetu razveseli blještavim znacima pažnje od kojih se popularna vladarica rijetko odvaja. Možda nikad nećemo znati koliko je komada nakita princ darovao svojoj supruzi, ali ćemo izdvojiti pet najpoznatijih.

Nažalost, ništa ne traje vječno, ali dugogodišnja privrženost te bračni zavjeti kraljice Elizabete II. i njezinog princa trajno su utjelovljeni u ovim blještavim predmetima koji raspiruju maštu te slave pravu ljubav.

The Garrard Brooch

Iako su se princ Philip i tada još princeza Elizabeta prvi puta susreli 1934. godine, drugi susret u ljeto 1939. godine, kada je on imao 18, a ona 13 godina, bio je sudbonosan. Prema riječima Elizabetine dadilje, bila je to ljubav na prvi pogled, a mlada se princeza gotovo uopće nije odvajala od naočitoga grčkog princa.

Njihova je ljubav procvala tijekom godina Drugoga svjetskog rata, a jedan od prvih darova koji je princ dao odabranici svoga srca bio je dijamantni broš u obliku oznake svoga mornaričkog čina koji je izradila londonska draguljarska kuća Garrard. Naime, do vremena prije nego je princeza Elizabeta postala kraljica, princ Philip je uspješno gradio karijeru u mornarici te je Elizabeta, kao supruga u više navrata odlikovanog mornaričkog časnika, često rado i s ponosom nosila ovaj broš.

The Queen's Engagement Ring

Romansa mladog para buknula je poslije Drugoga svjetskog rata i par je tada često večeri provodio plešući u londonskim noćnim klubovima. Prince Philip je u ljeto 1946. godine od Elizabetinog oca, kralja Georgea VI., zatražio ruku njegove kćeri. Kralj je dao blagoslov uz uvjet da sačekaju Elizabetin 21. rođendan prije javne objave zaruka. Kako je zaruke trebalo zapečatiti i prstenom dostojnim buduće kraljice, majka princa Philipa, princeza Alice darovala je sinu svoju tijaru s dijamantima kako bi drago kamenje iskoristio za izradu zaručničkog prstena.

Tijaru je inače princeza Alice kao vjenčani dar dobila od posljednjega ruskog cara i carice. Philip se obratio londonskoj draguljarskoj kući Philip Antrobus koja je izradila prsten od platine s dijamantima. Središnji dragulj je dijamant od tri karata briljantnog reza kojeg sa svake strane grli po pet manjih dijamanata. Philip je prsten darovao Elizabeti 8. srpnja 1947. godine, ali kako je bio malo prevelik brzo je prepravljen te je za javni debut bio spreman samo dva dana kasnije kada su službeno objavljene kraljevske zaruke.

The Edinburgh Wedding Bracelet

Kao datum vjenčanja para određen je 20. studenog 1947. godine, a princeza Elizabeta doslovno je bila obasuta darovima sa svih krajeva svijeta. Ipak, možda joj je najdraži bio dar njenog princa, raskošna narukvica od platine ukrašena dijamantima preostalim iz tijare njegove majke. I ovaj je dekorativni komad maštoviti uradak draguljarske kuće Philip Antrobus, ali Leslie Field, autorica knjige „The Queen's Jewels: The Personal Collection of Elizabeth II“, tvrdi kako je princ Philip bio itekako uključen u dizajn ove impresivne narukvice.

Tijekom svoje sedamdesetogodišnje vladavine Elizabeta II. je često bila viđena s ovim prelijepim primjerkom draguljarskog umijeća, najčešće prilikom najvažnijih događanja poput npr. Otvaranja parlamenta. U novije vrijeme kraljica je narukvicu u nekoliko navrata posudila glamuroznoj vojvotkinji od Cambridgea pa je stoga ovaj blještavi simbol ljubavi zablistao i na njenoj ruci.

The Fifth Anniversary Bracelet

Život mladog para drastično se promijenio do nihove pete godišnjice braka. Tada su već bili roditelji princa Charlesa i princeze Anne, a iste je godine smrću Georgea VI. princeza Elizabeta postala kraljica pa je princ Philip, kao suprug Elizabete II., morao odustati od svoje mornaričke karijere. Kako bi obilježio pet godina sretnog braka kraljici je darovao narukvicu od žutog zlata specifičnog dizajna.

Izradila ju je francuska draguljarska kuća Boucheron prema dizajnu princa. Na ovoj lijepoj narukvici svi dekorativni elementi imaju osobno značenje. Na sredini je oznaka prinčevog mornaričkog čina ukrašena dijamantima koja je obgrljena sa dva križa od safira, što je moguća referenca na grčku zastavu i prinčevo podrijetlo. Križ od rubina moguća je posveta engleskoj zastavi kojeg grle dvije ruže od dijamanata. Ovaj je bijeli cvijet inače simbol Yorka, ali i naziv titule kraljice Elizabete koju je imala prije nego je stupila na tron kada je bila poznata upravo kao princeza od Yorka. Svi su ovi simboli povezani isprepletenim inicijalima kraljevskog para.

The „Venus“ Ruby Brooch (The Grima Ruby Brooch)

Kao pokrovitelj mnoštva dobrotvornih organizacija i utemeljitelj brojnih nagrada, prince Philip je 1959. godine utemeljio i nagradu za elegantni dizajn, „The Duke of Edinburgh's Prize for Elegant Design“, čijim je žirijem i predsjedavao. Bilo je to priznanje za kvalitetu i originalnost dizajniranog predmeta, ali i za doprinos svijetu dizajna. Andrew Grima bio je jedini draguljar koji je osvojio ovu nagradu sedam godina kasnije. Nakit koji je kreirao bio je jedinstvenog i smjelog dizajna te je u poslijeratnim godinama promijenio ustaljeno poimanje nakita, a zaslužan je i što je britanski suvremeni nakit dobio plašt međunarodnog ugleda. Princ Philip je prepoznao i nagradio Grimin talent 1966. godine kada je kupio njegov broš „Venus“ za kraljicu Elizabetu.

Izrađen je od žutog zlata te ukrašen izrezbarenim rubinima i manjim dijamantima. Iako princ nije sudjelovao u nekonvencionalnom dizajnu ovog dekorativnog komada, u odabiru dara nesumnjivo se ogleda prinčev interes za suvremenu estetiku. Kraljica broš često nosi, a posebno je zapažen 2017. na službenim portretima para u čast 70. godišnjice braka.

Posjeti Miss7.24sata.hr