Najslađa kraljica jeseni: Ovu neodoljivu pitu od jabuka i oraha ne odbija baš nitko
- Postoji bezbroj verzija kad su u pitanju deserti s jabukama, ali pite od jabuke su vječni klasik kojeg svi obožavaju
- Čak se i među pitama od jabuka mogu odabrati razne varijacije koje daju dodatnu čar i raznolikost okusa
- missGASTRO ima odličan recept za pitu od jabuka i oraha koji će zaslužiti mjesto među odabranima
Pita od jabuka jedan je od onih vječnih deserata koje je teško odbiti. A kad im još pridružite orahe rezultat ne može biti ništa manje od fantastičnog. Iznimno prhka, nadjev idealne slatkoće, a orasi daju onaj posebni štih. Jednostavna je za napraviti, a najviše vremena treba za pravljenje mreže
Sastojci
Tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- malo hladne vode
- 150 g maslaca
- prstohvat soli
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 4 žlice mljevenih oraha
- 1 limun (sok)
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- žlica prošeka ili ruma
Dodatak:
- pekmez od marelice
- šećer u prahu
Priprema tijesta:
- Napravite tijesto. Pomiješajte brašno i maslac i sol pa dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Kad se ohladi, tijesto tanko razvucite na veličinu kalupa i njme obložite kalup i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub te vratite u hladnjak. Višak tijesta također vratite u hladnjak (od njega ćete napraviti trakice).
Priprema nadjeva:
- Jabuke ogulite, naribajte, dodajte orahe, sok limuna, cimet, šećer, vanilin šećer i prošek. Sve dobro pomiješajte.
- Smjesom nadjenite ohlađeno tijesto koje ste prethodo izbockali vilicom.
- Ostatak tijesta tanko razvucite, izrežite trakice i napravite 'mrežu' preko nadjeva.
- Pecite 50 -60 minuta na 180 stupnjava.
- Vruću pitu premažite pekmezom od marelica i kada se ohladi posuti šećerom u prahu.