Najbolji voćni kolači za uživanje preko ljeta: donosimo 4 recepta

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • U potrazi si za savršenim voćnim kolačem? Neki od ovih recepata mogli bi biti inspiracija koju tražiš
  • Voćni kolači su lagani, meki, sočni i puni svježeg voća koje možeš birati po želji  
  •  Donosimo četiri recepta za ukusne voćne kolače u kojima ćeš uživati s prijateljima ili obitelji

Svaki je voćni kolač jedinstven za onoga tko ga radi jer svatko ima svoje preferencije u pogledu vrste voća, kombinacije i ukupne količine voća i dodatka aroma koji čine savršen voćni kolač. 

 Vjerojatno i ti imaš svoj najdraži voćni kolač (ili nekoliko njih) čiji recept znaš napamet, no želiš ovo ljeto pripremiti nešto novo? Možda će te neka od ovih ideja inspirirati. Dobri voćni kolači nikad ne smiju biti suhi niti tvrdi. Najbolji voćni kolači, sočni su, puni voćnih aroma, osvježavajući, jednako mekani kao i ukusni.

Starinski žuti kolač s višnjama kojeg se uvijek rado sjetimo

Lagani voćni kolač

Dobra stvar kod ovog kolača je što zapravo možeš sama sama odmjeriti količinu miješanog voća koje ide u kolač. Ako misliš da bi voljela više jedne vrste voća u odnosu na drugu, jednostavno smanji ili zamijeni svaku vrstu voća u skladu s tim. 

Sastojci:

  • 185 g maslaca sobne temperature
  • 115 g šećera
  • 4 jaja, istučena
  • 185 g oštrog brašna
  • 60 g glatkog brašna
  • 500 g miješanog bobičastog voća
  • 125 ml mlijeka

Priprema:

Zagrij pećnicu na 160°C. Namasti kalup za kruh ili stavi papir za pečenje. Tuci maslac i šećer u prahu u velikoj zdjeli dok ne postanu blijedi i pjenasti. Postupno umiješaj jaja dok se smjesa ne sjedini, zatim dodaj brašno, mješavinu voća i mlijeko. Sve zajedno dobro promiješaj. Žlicom stavljaj tijesto za kolač u kalup za kruh i peci 80-90 minuta.
Ohladi u kalupu 15 minuta, zatim izvadi iz kalupa i potpuno ohladi na rešetki.

Voćni kolač bez pečenja

Jedna od obožavanih vrsti kolača su one koje se ne peku. Ove vrste kolača obično se slože u kalupu, a zatim se jednostavno ohlade prije nego se izvade iz kalupa. 

Sastojci:

  • 500 g petit keksa
  • 150 ml mlijeka

Za kremu:

  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 1 kg mascarpone sira
  • 150 g šećera

Voće:

  • 5 banana
  • 5 kivija
  • 400 g šumskog voća

Za dekoraciju:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g bijele čokolade

Priprema: 

Slatko vrhnje umuti u šlag. Dodaj mascarpone sir i šećer pa muti mikserom da se sastojci sjedine. Gotovu kremu podijeli na 6 dijelova (okvirno žlicom samo obilježi u kalupu). Isjeckaj i pripremi voće. Slaži sljedećim redom: Keks - krema - banane - šlag; keks - krema - kivi - šlag... itd.

Dekoracija: Umuti slatko vrhnje u šlag i dodati istopljenu čokoladu. Dobijenom kremom premaži tortu.

Sočni voćni kolač

Voćni kolač ili torta koja je mekana, lagana, vlažna, kremasta i puna sezonskog voća zvuči kao ljetni zalogaj iz snova. Dodaj malo arome badema i tučenog vrhnja i imat ćeš spektakularnu poslasticu! 

Definitivno najdraži dio cijele torte je punjenje voćem. Napraviti nadjev od svježeg voća zapravo je vrlo jednostavno. Sastojci koji su ti potrebni uključuju šećer, vodu i tvoje omiljeno voće ili više vrsta voća, nasjeckanog na srednje velike komade. U ovom receptu je hrpa različitog voća - točnije njih sedam. Ima tu kivija, ananasa, jabuka, trešanja, manga, grožđa i naranči. Možeš dodati onoliko vrsta koliko želiš. 

Sastojci:

  • 3 šalice (360 g) brašna 
  • 2 žličice (8g) praška za pecivo
  • 2 šalice (570 g) jogurta
  • 1 žličica (6 g) sode bikarbone
  • 1 šalica (300 g) šećera
  • 2 kapi ekstrakta badema/vanilije
  • 1 šalica (240 ml) ulja
  • Korica 1 naranče

Punjenje

  • ½ šalice (100 g) šećera
  • ¼ šalice (60 ml) vode
  • 4 šalice svježeg nasjeckanog voća

Glazura

  • 2 šalice (460 ml) vrhnja za šlag
  • ¼ šalice (30 g) krem ​​sira

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih i obloži dva okrugla kalupa papirom za pečenje. U manju posudu dodaj jogurt i sodu bikarbonu. Dobro izmiješaj i ostavi 5 minuta dok ne postane pjenasto. U veću zdjelu dodaj ulje i šećer i miksaj.

U istu zdjelu dodaj pjenastu smjesu od jogurta, zajedno s ekstraktom badema i malo narančine korice. Stavi sito preko zdjele i prosij brašno i prašak za pecivo. Lopaticom sjedini tijesto i ulij ga u pripremljene kalupe za pečenje. Peci na 180 stupnjeva 25-30 minuta.

Dok se kolač peče, za voćni nadjev dodaj kristalni šećer i vodu u lonac i pusti da se šećer potpuno otopi na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckano svježe voće i sve zajedno uliti u šećernu smjesu i pustiti da se kuha dok voće malo ne omekša. Kuhano voće procijedi i sačuvaj preostalu tekućinu. Ova tekućina će biti voćni sirup kojim ćeš natopiti kolač. Dodaj vrhnje za šlag u zdjelu i muti velikom brzinom. Dodaj krem ​​sir i vaniliju i ponovno umuti dok ne postane čvrsta smjesa. Ohladi.

Nakon što je biskvit pečen, izvadi ga i stavi jedan na podlogu za tortu. Natopi ga voćnim sirupom i dodaj 3 pune žlice kuhanog voćnog nadjeva. Uzmi drugi biskvit i premaži šlagom. Pažljivo ga podigni, preokreni i stavite na sloj voćnog punjenja. Koru malo gurni rukama prema dolje tako da sav šlag bude u kontaktu s nadjevom. Gornji dio i rubove premaži s još malo tučenog vrhnja. 

Dodaj bademe u listićima po cijelom rubu torte, prekrivši sve strane. Za završni detalj, na vrh istresi malo tučenog vrhnja i dodaj komadiće svježeg voća. Kolač spremi u hladnjak da se sve stisne.

Life&style Tarte tatin s breskvama: Omiljena verzija naopake pite idealna je za ljetne dane

Kremasti voćni kolač 

Što čini ovaj kremasti kolač tako nevjerojatnom? Pa, osim što ima čaroban okus, ovaj kremasti kolač pravo je osvježenje ljeti.

Sastojci:

  • 400 g čvrstog jogurta 
  • 4 dl mlijeka 
  • 4 - 5 žlica agavina sirupa
  • 1 pakiranje praška za puding od vanilije
  • 6 listova želatine
  • 1 paketić keksa digestive (oko 200 g)
  • mandarine ili marelice (svježe ili kompot)
  • 1 pakiranje preljeva za torte (želea)
  • sok od jabuke 

Priprema:

Skuhaj puding od mlijeka, agavina sirupa i praška za puding. U vrući puding umiješaj ocijeđene listiće želatine koje si prethodno namakala u vodi. Kad krema postane mlaka, umiješaj i čvrsti jogurt. U kalup (oko 21 x 15 cm) poredaj kekse koje si na sekundu umočila u sok od jabuke. Prekrij trećinom kreme. Ponovi postupak još dvaput. Dobro ohladi. Po kremi zatim poslaži voće i prelij preljevom od želatine koji si pripremila prema uputi na pakiranju. Još jedanput dobro ohladi i nareži na kocke. Dobar tek!

Posjeti Miss7.24sata.hr