Imamo najbolji recept za pravu domaću bučnicu koja se doslovno topi u ustima

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Bučnica je savijača punjena sirom i bučom, a najbolja je kad ju poslužimo vruću, tek ispečenu
  • Tražimo li pak bundevu za bučnicu, trebamo birati običnu uljnu bundevu. Mlado meso ove bundeve svijetle je, gotovo bijele boje i na tržnicama se često može kupiti već naribano
  • missGASTRO i Tatjana Pastuović Klaić imaju najbolji recept za domaću bučnicu kojeg vrijedi zapisati u svoju knjigu recepata

Bundeve, buče, tikve i tikvice preplavile su tržnice. Možete naći one velike ili male, okrugle ili duguljaste, narančaste ili zelene, u komadu ili već naribane, za slana ili slatka jela... za svakoga ponešto. Za početak treba "samo" znati što točno tražimo.

Želimo li se okrijepiti finom krem juhom, nećemo pogriješiti izaberemo li muškatnu bundevu/tikvu (butternut) koja će odlično poslužiti i u nekim slatkim jelima. Hokkaido bundeva ima meso vrlo intenzivne narančaste boje, aromatično je i sjajno se slaže u različitim kulinarskim kombinacijama.

Obzirom da je meso hokkaido bundeve slatkasto, ona je dobar izbor i za deserte. Tražimo li pak bundevu za bučnicu, trebamo birati običnu uljnu bundevu. Mlado meso ove bundeve svijetle je, gotovo bijele boje i na tržnicama se često može kupiti već naribano.

Life&style Jesenski klasik: Najbolji recept za neodoljivu juhu od bundeve

Bučnicu sam prvi put probala, gotovo nevoljko, u planinarskom domu Grafičaru, kao drugi izbor, jer je ponestalo štrudle od jabuka. Naravno, svidjela mi se, toliko da sam odlučila i sama je pripremiti. Recept je u nastavku. 

Tijesto:

  • 600 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • oko 300 ml mlake vode
  • malo ulja

Nadjev:

  • 500 g buče
  • 500 g svježeg sira
  • 250 ml punomasnog kiselog vrhnja (ili milerama)
  • 2 jaja
  • sol
  • Maslac za premazivanje

Priprema:

  1. Buču naribati, posoliti i ostaviti 30 minuta pa dobro ocijediti.
  2. U drugoj zdjeli pomiješati sir i jaja, dodati kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješati i po potrebi posoliti.
  3. Brašno posoliti, dodati vodu i ulje pa umijesiti glatko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, lagano premazati uljem i ostaviti pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  4. Stolnjak lagano posuti brašnom, u sredinu staviti odstajalo tijesto i razvijačem ga malo razvaljati. Nastaviti razvlačiti tijesto rukama, odozdo, od sredine prema rubovima stola. Razvucite tanko tijesto preko ruba stola.
  5. Po tijestu rasporedite nadjev, deblje krajeve tijesta uklonite, pa uz pomoć stolnjaka prebacite tijesto koje prelazi rub stola samo malo prema sredini. Nastavite motati s dvije strane stola, tako da dobijete dvije savijače.
  6. Tako zamotane savijače tanjurićem "režite" na manje komade (na ovaj način nadjev neće curiti van), slažite jedan do drugoga u pleh obložen papirom za pečenje. Na svaki komadić bučnice stavite tanki listić maslaca.
  7. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180°C.
  8. Po želji, pečenu bučnicu možete zaliti vrhnjem. Ja nisam prelijevala vrhnjem jer ovako pripremljena bučnica nakon pečenja bude fino hrskava izvana a mekana i sočna iznutra.

 

Life&style Torta sa šljivama s biskvitom od griza: Malo slatko remek-djelo čiji se zalogaji tope u ustima

Posjeti Miss7.24sata.hr