Na mrežama je hit recept hrskava krumpir salata za koju koristimo prženi krumpir
- Na društvenim mrežama, a osobito na TikTok-u, ovaj recept za hrskavu salatu od krumpira pravi je hit
- Postoji nekoliko verzija, ali sve su vrlo slične – razlika je tek u začinima, koje možeš prilagoditi svojim željama
- Ova hit salata se jednostavno spravlja, a može se poslužiti kao glavno jelo ili kao profinjeni prilog
Svi korisnici TikTok-a i food blogeri na Instagramu složni su u jednom: ova hrskava salata od krumpira jedna je od najboljih krumpir salata koje si ikada kušala! S hrskavim, slanim krumpirom i hladnim, kremastim preljevom, ova krumpir salata je vrlo profinjena. Pečenje krumpira može se činiti kao dodatni korak, ali zapravo je lakše nego guliti hrpu krumpira i itekako se isplati. Spravljanje je jednostavno, nisu potrebni neki „fancy“ sastojci, a rezultat je doista preukusan!
Sastojci za hrskavu krumpir salatu
• 4 žličice soli
• 1,4 kg mladog krumpira
• 3 žlice maslinova ulja
• 3/4 žličice papra
• 1/2 žličice češnjaka u prahu
• 125 ml kiselog vrhnja
• 120 ml majoneze
• 1 žlica Dijon senfa
• 1 žlica soka od limuna
• 1 žlica nasitno nasjeckanog svježeg kopra, plus još malo za ukras
• 1 žlica nasitno nasjeckanog svježeg peršina, plus još malo za ukras
• 1 vezica mladog luka, tanko narezana
Priprema
1. Stavi krumpir u veliki lonac i prelij vodom. Dodaj 1 žlicu soli i pusti da zavrije na jakoj vatri. Smanji toplinu na srednje jaku te kuhaj dok krumpir ne omekša kada ga probodeš vilicom, 12 do 15 minuta. Potom ocijedi krumpir.
2. Zagrij pećnicu 220 stupnjeva. Lim za pečenje s rubom obloži papirom za pečenje.
3. Pripremljeni lim za pečenje premaži 1 žlicom maslinova ulja. Dodaj krumpir u jednom sloju na tavu. Koristeći staklenku s debelim dnom ili čašu, izgnječi krumpir na debljinu od 0,5 do 1 cm, pazeći da se krumpir ne razmrvi do kraja. Preostalim uljem ravnomjerno pokapaj izgnječene krumpire, pospi preostalom žličicom soli, 1/2 žličice papra i češnjakom u prahu.
4. Peci krumpir u prethodno zagrijanoj pećnici sve dok ne postane vrlo hrskav i porumeni, oko 30 minuta.
5. Dok se krumpir peče pripremi preljev. Pomiješaj 1/4 žličice papra s kiselim vrhnjem, majonezom, senfom, sokom od limuna, koprom i peršinom. Ostavi 1 žlicu mladog luka za ukras te dodaj preostali mladi luk u smjesu s kiselim vrhnjem. Dobro promiješaj da se sjedini. Kušaj te eventualno dodaj začine po želji.
6. Ostavi malo hrskavog krumpira za kasnije te dobro pomiješaj preostali krumpir s preljevom. Stavi u posudu za posluživanje te pospi s preostalim mladim lukom, hrskavim krumpirom i s još malo kopra i peršina po želji.
@allrecipes Now THIS is the type of salad we can get behind 🤤 We're still scratching our heads on how we didn't know about this sooner...using crispy smashed potatoes in our potato salads 🤯 We saw @Ahmad Noori make this mesmerizing crispy herby potato salad and that immediately had us taking to the kitchen to recreate. 🧑🍳 Recipe submitted by: Nicole McLaughlin 🔗 Head to the link in bio for more on the recipe. #crispypotatosalad #saladrecipes #trendingrecipes #easysalads ♬ PLAYOFFS - HYMN & Slip.stream