Muči te noćno znojenje? 7 stvari mogu biti uzrok tome

Thinkstock / Spencer Davies
Zamisli: uđeš u svoj udoban krevet, sklupčaš se pod poplun i lagano uroniš u san... A onda se probudiš nekoliko sati kasnije potpuno natopljena znojem
Vidi originalni članak

Jadno? Da. Također pomalo zastrašujuće? Da, i to. Tvoje noćno znojenje uglavnom je uzrokovano nečim potpuno bezopasnim - poput povišene temperature u  spavaćoj sobi ili zbog tkanine tvoje pidžame. Ali, ponekad tvoje znojne noći mogu biti znak nekog zdravstvenog stanja – a procjenu trebaš dobiti što prije, savjetuju stručnjaci.
Općenito pravilo? Ako noćno znojenje traje dulje od dva ili tri mjeseca, idi liječniku - ali umjesto da zabriješ na najgori mogući scenarij, pogledaj što obično uzrokuje noćno znojenje kod žena i što možeš učiniti protiv toga. 

inti U čemu spavate ti i tvoj muškarac i što to govori o vašoj vezi?

1. U tvojoj spavaćoj sobi je prevruće.

Kakva je temperatura u tvojoj spavaćoj sobi? Ako je viša od 15-20 stupnjeva, vjerojatno je previše vruće, kažu stručnjaci. Manje prozračne tkanine (poput flanelske pidžame) također mogu pridonijeti znojenju – pamučna pidžama puno je bolja opcija.
Osjećaj vrućine također može ometati san - u procesu uranjanja u san, temperatura tvog tijela trebala bi pasti za jedan do dva stupnja ispod normale - a to ne može učiniti u toploj sobi.

2. Imaš stanje prekomjernog znojenja.

Da, to postoji i zove se hiperhidroza – i nastaje zbog poremećenog rada žlijezda znojnica pa se previše znojiš (da, čak i dok spavaš).
Jedna velika razlika između hiperhidroze i znojenja nakon trčanja: hiperhidroza utječe samo na određene dijelove tijela, osobito na dlanove, stopala, pazuha i glavu. Hiperhidroza može ometati svakodnevne aktivnosti (poput otvaranja kvaka na vratima ili korištenja računala) kod onih koji je imaju.

BEAUTY trikovi Isprobale smo proizvod koji se proda svakih 1,8 sekundi

Ako misliš da imaš hiperhidrozu, razgovaraj sa svojim dermatologom – on ti može propisati određene dezodoranse ili druge metode liječenja (kao što su injekcije botoksa kako bi se blokirale žlijezde znojnice).

3. Ti zapravo bježiš od nečega u svojim noćnim morama.

To je vjerojatno najjednostavnije objašnjenje za to znojenje: ako je znojenje kronično, ponekad može biti da je pacijent potpuno zdrav i da zapravo trči u snu, kažu stručnjaci. Znoj je posljedica djelovanja sna.
Ako imaš stalne noćne more, posjeti svog liječnika kako bi saznala što bi mogao biti uzrok (stres je često veliki krivac).

4. Tvoje tijelo prolazi kroz hormonalne promjene.

Jedan od najčešćih uzroka noćnog znojenja za žene je kolebanje razine estrogena, kažu stručnjaci. Klimakterij je povezan s naletima vrućine pa nije rijetkost da pacijenti prijavljuju znojenje čak i tijekom sna, govore liječnici. Ako si trudna ili imaš menstruaciju, fluktuacije hormona mogu dovesti i do noćnog znojenja. Međutim, menopauza ima tendenciju da uzrokuje najupornije znojenje, a ako to uistinu utječe na tvoju kvalitetu života ili spavanje, vrijedi porazgovarati sa svojim liječnikom. Znojenje od menopauze je nepredvidljivo, ali ako razgovaraš s ginekologom o hormonskoj nadomjesnoj terapiji, to bi moglo pomoći da tvoja temperatura budu pod kontrolom.

BEAUTY Napravi sama kod kuće valove baš kao kod frizera!

5. Uzimaš antidepresive.

Pacijenti koji uzimaju antidepresive definitivno se češće znoje noću, budući da određene klase lijekova mogu uzrokovati adrenergičku reakciju, koja je povezana s razinama adrenalina i dovodi do znojenja. 

Ali postoje dobre vijesti ako ne želiš zamijeniti svoj antidepresiv, jer postoje lijekovi koji se mogu propisati da se smiri taj neželjeni učinak. 

6. Tvoje tijelo bori se protiv upale.

Infekcije su općenito povezane s promjenama temperature jer dolaze s vrućicama, a to je očito čest razlog znojenja, kažu stručnjaci. 

7. Imaš nedijagnosticirani limfom.

Limfom - rak dijela imunološkog sustava, može uzrokovati višestruke simptome kao što su groznica, promjene u tjelesnoj težini i, da, noćno znojenje, kažu stručnjaci. U osnovi, tvoje tijelo prepoznaje limfom kao nešto što mu treba da se bori i podiže temperaturu kako bi to pokušalo, dodaju.

Dok se vrlo snažno znojenje događa noću, tijekom dana također može doći do teškog znojenja - tako da obavezno otiđi do liječnika ako imaš te simptome. 

Posjeti Miss7.24sata.hr