Moramo li doista razvrstati prljavo rublje po boji? Evo kako pravilno sortirati rublje
- OK, znamo da pranje rublja nikome nije baš omiljena kućna zadaća
- Stoga je svaki savjet kako pojednostaviti pranje itekako dobrodošao
- Otkrit ćemo ti je li doista potrebno pedantno razvrstati prljavo rublje po bojama?
Ponekad odjeću jednostavno moraš odmah oprati, na primjer, kada si kupila novu i jedva čekaš da je konačno možeš obući. Ili ako ti baš neki dio još uvijek nedostaje za savršeni outfit. Onda je primamljivo jednostavno staviti svijetle boje s tamnim i svijetle boje s prigušenim tonovima u perilicu. Nije to ni tako loše, zar ne?
Nažalost, stručnjaci na to malo strože gledaju: „Ako kombiniraš svijetlu i tamnu odjeću u jednom pranju, dolazi do prijenosa boje, što je brzo vidljivo“, upozorava Mary Gagliardi, alias Dr. Laundry iz Cloroxa. Čak i ako odjeća nije potpuno uništena, obično je rezultat diskoloracija i nakon kratkog vremena novi odjevni predmeti više ne izgledaju tako svijetlo i svježe kao na početku. U najgorem slučaju, ti dijelovi odjeće brzo završe u kanti za smeće i moraju se zamijeniti. Dakle, ako imaš vremena i sredstava, uvijek je dobra ideja dobro posložiti stvari.
Naravno, boje i materijali uvijek se neznatno razlikuju, ali ako koristiš sljedeće savjete kao vodič, podržat ćeš dug životni vijek svoje odjeće…
Kako pravilno sortirati rublje
1. Uvijek prvo pročitaj naljepnicu na rublja, a zatim ga sortiraj.
2. Uvijek prvo operi novu, obojenu odjeću s neosjetljivim bojama.
3. Kombiniraj sivu i bijelu s pastelnim bojama, tamne predmete, kao što su tamnoplava, smeđa, tamno siva, crvena i crna, peri zajedno.
4. Zatim ponovno podijeli na tkanine: robusnije predmete kao što su traperice i pamuk peri zajedno, donje rublje i fine sintetičke tkanine u drugoj turi; najbolje funkcioniraju s vrećicama za rublje.
5. Ne peri tkanine koje imaju tendenciju da ostavljaju paperje (kao što su pamučni ručnici) s mikrovlaknima ili dekama.
6. Nemoj miješati jako zaprljane predmete s lagano zaprljanim predmetima.
7. Uvijek peri na najnižoj mogućoj temperaturi.