'Milijunašev kolač': Desert od prhkog tijesta, karamele i čokolade koji osvaja prebogatim okusom
- Ovaj je recept trenutno jako popularan na internetu - curit će ti slina na usta već dok ga čitaš
- 'Millionaire's shortbread' ili u slobodnom prijevodu 'milijunašev kolač' obiluje karamelom i čokoladom
- Oduševit će sve koji vole bogat okus kolača - nije bez razloga dobio bogataški pridjev
Ovo je jedan od onih recepata koji se svakako mora isprobati, a dobra vijest je da ne zahtijeva previše truda i vremena. 'Milijunašev kolač' trenutačno je vrlo popularan na društvenim mrežama, a mnogi dijele svoje različite verzije slastice za koju svi imaju samo pohvale.
Prhko tijesto s maslacem (shortbread je vrsta prhkog tijesta za kekse i kolače, popularnog u Velikoj Britaniji, a tradicionalno se spravlja od jednog dijela šećera, dva dijela maslaca i tri dijela brašna), a susreće se s karamelom koja se topi u ustima te slatkom čokoladom - što bi još mogla poželjeti? Podrijetlom iz Škotske, ovaj shortbread poznat je po sočnom tijestu i izduženom obliku. Donosimo ti jednostavan recept za 'milijunašev kolač' s nadogradnjom od karamele i čokolade…
Sastojci
Za tijesto:
• 225 g mekog maslaca
• 125 g šećera
• 340 g brašna
• 1 prstohvat soli
Za karamelu:
• 200 g mekog maslaca
• 200 g šećera
• 400 ml kondenziranog mlijeka
• 3-4 žlice javorovog sirupa
Za sloj od čokoladne:
• 250 g čokolade (mliječna, tamna ili bijela)
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva (gore/dolje) pa obloži pravokutni lim (33 cm x 23 cm) papirom za pečenje. Prekrij i bočne strane.
2. Za prhko tijesto miješaj meki maslac, šećer i sol mikserom oko tri minute. Zatim dodaj prosijano brašno i miješaj još tri minute. U početku će se stvarati mrvice od tijesta, ali nastavi miksati dok ne nastane gruba masa.
3. Stavi tijesto u lim pa pritisni da biskvit bude oko 1 cm debljine. Stavi u pećnicu i peci oko 35 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju. Zatim ostavi da se tijesto potpuno ohladi te stavi u hladnjak.
4. Za karamelu stavi preostali maslac, šećer i kondenzirano mlijeko zajedno s javorovim sirupom u lonac te zagrij na srednje jakoj vatri. Ostavi da tekućina krčka oko 30 minuta uz neprestano miješanje dok se ne pretvori u gustu karamelu.
5. Stavi karamelu u lim na biskvit i ravnomjerno je rasporedi. Stavi u hladnjak na još sat vremena da se karamela stisne.
6. Na kraju rastopi čokoladu u posudi uronjenoj u vruću vodu te stavi na sloj karamele. Stavi kolač u hladnjak da se stegne, nareži na pravokutnike i uživaj!