Miješati ga stalno ili ga ne smiješ ni taknuti kuhačom: 5 savjeta za savršen rižoto

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Nekoliko je koraka do toga da nam rižoto ispadne savršen kao da smo kuharska zvijezda. Pa ipak u tih nekoliko koraka pogriješimo
  • Napraviti dobar rižoto nije tako lako. Riža zna biti previše kašasta, jelo neovoljno kremasto ili okus bezličan
  • Nije stvar samo u sastojcima, postupak je ključan. Zato, da za početak prekinemo vječnu raspravu: rižoto treba stalno miješati ili više nikad kad voda provre?

1. Koristi pravu sortu riže

Vrlo važno: nikad nemoj koristiti bilo koju rižu za rižoto. Sorte riže koje se tradicionalno koriste za rižoto (Vialone Nano i Arborio) imaju poseban škrobni premaz koji čini jelo kremastim kad se kuha i miješa. Zato rižu nikada ne smiješ ispirati prije kuhanja, jer ćeš isprati esencijalni škrob. Na mnogim pakiranjima riže piše i koja joj je namjena. Ako ne znaš ime pravih sorti, biraj onu na kojoj je naznaženo da je baš za pripremu rižota.  

Tajne iz kuhinje Što je ispravno? Otkrivamo ti u kojem slučaju ne bi trebala isprati rižu prije nego je staviš kuhati

2. Deglaziraj vinom

Čak i uz recepte koji to ne zahtijevaju, uvijek dodaj malu količinu bijelog vina. To rižotu daje jedinstvenu aromu i čini da tvoja kuhinja divno miriše.

3. Miješaj, miješaj

I evo vječnog pitanja, miješati rižoto ili ne? Neki se kunu da im rižoto najboljeuspije na način da jednom kad voda uzavrije, smanje temperaturu, poklope rižu i više je ne diraju. Drugi da ga stalno treba miješati i podlijevati. Evo istine: rižoto postaje posebno kremast samo stalnim miješanjem. Ono omogućuje da riža otpusti škrob i zgusne umak. Iako ovo može biti dugotrajno, na kraju će se zasigurno isplatiti. 

4. Nemoj prekuhati rižu

Riža bi se trebala ravnomjerno krčkati u vodi, ali ne smije previše kipjeti. Pregrijana voda brzo isparava iz posude i riža ne upije dovoljno okusa. Rižotu treba više vremena da se kuha, ali stvara više arome i okusa. Također, rižoto je bolje stalno pomalo podlijevati umjesto da svu količinu vode uliješ odjednom. Zašto?Ako staviš previše vode morat ćeš kuhati dok ona ne ispari, a tako možda prekuhaš rižu. Zato cijelo vrijeme podlijevaj, miješaj, podlijevaj, miješaj.

Beauty Voliš spremati rižoto? Evo zašto nikada ne bi trebala bacati vodu od riže

5. Pronađi pravu temperaturu

Je li tvoj rižoto spreman i miriše li božanstveno? Da bi jelo dovela do kvalitete najboljih talijanskih restorana, možeš umiješati malo maslaca. Ili pirea od namirnice koja prevladava u rižotu. Na primjer, za rižoto od šparoga idealan je pire od šparoga s maslinovim uljem. Ili se možeš odlučiti za šaku parmezana, koji rižoto čini još kremastijim.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr