Miješati ga stalno ili ga ne smiješ ni taknuti kuhačom: 5 savjeta za savršen rižoto
- Nekoliko je koraka do toga da nam rižoto ispadne savršen kao da smo kuharska zvijezda. Pa ipak u tih nekoliko koraka pogriješimo
- Napraviti dobar rižoto nije tako lako. Riža zna biti previše kašasta, jelo neovoljno kremasto ili okus bezličan
- Nije stvar samo u sastojcima, postupak je ključan. Zato, da za početak prekinemo vječnu raspravu: rižoto treba stalno miješati ili više nikad kad voda provre?
1. Koristi pravu sortu riže
Vrlo važno: nikad nemoj koristiti bilo koju rižu za rižoto. Sorte riže koje se tradicionalno koriste za rižoto (Vialone Nano i Arborio) imaju poseban škrobni premaz koji čini jelo kremastim kad se kuha i miješa. Zato rižu nikada ne smiješ ispirati prije kuhanja, jer ćeš isprati esencijalni škrob. Na mnogim pakiranjima riže piše i koja joj je namjena. Ako ne znaš ime pravih sorti, biraj onu na kojoj je naznaženo da je baš za pripremu rižota.
2. Deglaziraj vinom
Čak i uz recepte koji to ne zahtijevaju, uvijek dodaj malu količinu bijelog vina. To rižotu daje jedinstvenu aromu i čini da tvoja kuhinja divno miriše.
3. Miješaj, miješaj
I evo vječnog pitanja, miješati rižoto ili ne? Neki se kunu da im rižoto najboljeuspije na način da jednom kad voda uzavrije, smanje temperaturu, poklope rižu i više je ne diraju. Drugi da ga stalno treba miješati i podlijevati. Evo istine: rižoto postaje posebno kremast samo stalnim miješanjem. Ono omogućuje da riža otpusti škrob i zgusne umak. Iako ovo može biti dugotrajno, na kraju će se zasigurno isplatiti.
4. Nemoj prekuhati rižu
Riža bi se trebala ravnomjerno krčkati u vodi, ali ne smije previše kipjeti. Pregrijana voda brzo isparava iz posude i riža ne upije dovoljno okusa. Rižotu treba više vremena da se kuha, ali stvara više arome i okusa. Također, rižoto je bolje stalno pomalo podlijevati umjesto da svu količinu vode uliješ odjednom. Zašto?Ako staviš previše vode morat ćeš kuhati dok ona ne ispari, a tako možda prekuhaš rižu. Zato cijelo vrijeme podlijevaj, miješaj, podlijevaj, miješaj.
5. Pronađi pravu temperaturu
Je li tvoj rižoto spreman i miriše li božanstveno? Da bi jelo dovela do kvalitete najboljih talijanskih restorana, možeš umiješati malo maslaca. Ili pirea od namirnice koja prevladava u rižotu. Na primjer, za rižoto od šparoga idealan je pire od šparoga s maslinovim uljem. Ili se možeš odlučiti za šaku parmezana, koji rižoto čini još kremastijim.