Međunarodni je dan životinja bez doma, a našim nezaštićenim prijateljima možeš pomoći i ti

Shutterstock Napušteni pas
Vidi originalni članak
  • Naše ljubimce obožavamo, mazimo i brinemo se o njima svaki dan, ali neki četveronožni prijatelji nisu te sreće
  • U subotu se obilježava Međunarodni dan životinja bez doma, a računa se da je takvih oko 100 milijun u Europi
  • Mnoge organizacije poput PETA-e ili naših ‘Prijatelja životinja’ nastoje podići svijest o ovoj važnoj stvari, a možeš i ti nešto napraviti

Međunarodni dan životinja bez doma obilježava se od 1992. godine svake treće subote u kolovozu, a skromna je to tek prilika da promislimo a možda i nešto napravimo za naše četveronožne prijatelje koji nisu imali sreću pronaći svoj dom i nekoga tko će ih staviti u svoje srce. Svijest o sirotim životinjama pokušat će se na ovaj način, 21.08. ove godine, podignuti tako u više od 50 država svijeta na šest kontinenata

Life&style Danas se obilježava Dan pasa, a ove stvari o našim dlakavim ljubimcima sigurno nisi znala

Gotovo niti jedno društvo nije lišeno problematike životinja bez doma od kojih su u najvećem broju psi i mačke. Na globalnoj skali, negdje oko 600 milijuna pasa luta ulicama i traži svoj topli i sigurni dom, a računa se da u Europi luta oko 100 milijuna napuštenih ili životinja koje su bez doma. 

Kako bi se ta brojka smanjila, mnoge organizacije ulažu posebne napore, dobrovoljci daju donacije i ruku pomoći. Kroz razna događanja kojima se podiže svijest o ovom problemu, mnoge organizacije nastoje omogućiti i prilike da uključe i druge u pomoć zbrinjavanja životinja…

Apel organizacija

Organizacija za prava životinja PETA također apelirala je na sve one kojima je stalo do životinja.

‘’Kao i svaki problem koji želimo riješiti, moramo se uhvatiti u koštac s korijenom problema. To znači da trebamo uvesti obavezu mikročipiranja i kastracije za pse i mačke. Od vitalnog je značaja i udomljavanje životinja iz skloništa i potpuno izbjegavanje kupnje životinja”, stoji u izjavi PETA-e.

Čestitamo ti Međunarodni dan mačaka! Evo 7 razloga zašto su genijalne (kao i njihovi vlasnici)

Obilježavanju ovog dana pridružila se i naša organizacija 'Prijatelji životinja' koja također želi ukazati na nužnost rješavanja problema napuštanja životinja. 

‘Potrebno je aktivno provoditi mikročipiranje i kastraciju pasa i mačaka te da kao humano društvo trebamo poticati udomljavanje životinja iz skloništa umjesto kupnje kao primjer plemenitog i društveno odgovornog ponašanja’’, stoji na službenim stranicama 'Prijatelja životinja'. 

Dodaju da su psi i mačke pripitomljene životinje koje ovise o ljudima da im osiguraju hranu, vodu, veterinarsku skrb, kontrolu razmnožavanja, sklonište i sigurnost te da ne mogu dugo opstati bez nas

Ove su hrvatske zvijezde napuštenim životinjama pružile novi dom

''Danas nitko ne mora imati psa ili mačku pod svojom skrbi, no ako to odluči, treba preuzeti odgovornost koja uključuje dovoljno vremena i novaca da zadovolji sve fizičke i psihičke potrebe tog živog bića koje postaje novi član obitelji”, upozoravaju iz Udruge.

Što ti možeš napraviti...

Ako si odlučna u uvođenju kućnog ljubimca u svoj život i jedva mu čekaš pokloniti pregršt pažnje, ljubavi i brige, ipak nastoje ne ispustiti iz uma ovaj dan. Oni koji nemaju ljubimce, a ne mogu biti ravnodušni na ovu problematiku, mogu ponešto napaviti:

  • Razmisli o volontiranju u lokalnom prihvatilištu za životinje
  • Ako imaš uvjete razmisli o udomljavanju psa ili mačke iz prihvatilišta
  • Svaka novčana pomoć dobrodošla je lokalnom skloništu za životinje
  • Važno je i prenositi znanje drugima i podizati svijest o važnosti sterilizacije/kastracije životinja
  • Podizanje svijesti o udomljavanju životinja iz prihvatilišta umjesto kupnje štenaca

Svoj mali doprinos možeš ostaviti na društvenim mrežama objavljujući ohrabrujuće i motivirajuće sadržaje pod hashtagom #InternationalHomelessAnimalsDay.

Posjeti Miss7.24sata.hr