Svjetski dan hamburgera: otkrivamo neobične okuse hamburgera (od deve!) i jednu posebnu tjednu ponudu
- Slavimo Međunarodni dan hamburgera: ovo jelo nadraslo je svoju fastfood reputaciju i danas sve više naručujemo artisan burgere s potpisom chefova
- Na malom putovanju svijetom otkrivamo i najekstremnije i najzanimljivije okuse hamburgera u raznim kulturama (postoji i hamburger od deve!)
- A evo i koliko Hrvati vole burgere, koji im je okus hamburgera najdraži, i u koje ih vrijeme najviše naručuju
- Pročitaj također: Gdje u Zagrebu pojesti super burger? S ovih 5 barova ne možeš pogriješiti
Kad netko spomene burger, većina nas pomisli na goveđe meso, sir, pecivo i, naravno, krumpiriće. No, ovaj klasik ima i svoje hrabre varijante. Povodom Međunarodnog dana hamburgera koji se obilježava 28. svibnja, Bolt Food otkriva kako Hrvati zapravo vole burgere. Prema podacima Bolt Fooda, Hrvati godišnje naruče više od 60.000 burgera. Najpopularniji je cheeseburger, a najviše narudžbi stiže petkom navečer – savršeno za filmske večeri ili kućne partyje.
Od fast fooda do artisan hamburgera
U svijetu dostave burger se smjestio između pizze i sushija – pretekao je sushi, ali još lovi pizzu i kebab. A najčešći prilog? Nema iznenađenja: krumpirići su uvjerljivi pobjednici nad coleslawom. Posljednjih godina burger doživljava renesansu kao pravo artisan jelo. Od jednostavnog fast fooda postaje gurmanski obrok, a hrvatska gastro scena trend prati sa sve većom kreativnošću. Vrhunski restorani nude gurmanske burgere, a Hrvati rado biraju i burgere maštovitih imena poput Bazinga, Hulk Burger, Happy Cow te Karma Burger. Varijacije u sastojcima burgera sve su maštovitije, a svakako ovise i o geografskoj širini i dužini, odnosno zamljama u kojima se pripremaju.
I McDonald's hamburgeri u različitim zemljama imaju različit okus
I globalni lanac McDonald's nudi različite hamburgere u različitim zemljama. Na primjer u Njemačkoj je u ponudi 'Nürnburger' - u pecivu su umjesto mesa tri male kobasice iz Nürnberga s lukom i senfom. Kanadski 'McLobster' (ima ga i u SAD-u) je sendvič s jastogom i majonezom, sezonska delicija s premium cijenom. U japanskim McDonald's restoranima možeš pojesti 'Ebi Filet-O', pljeskavicu od usitnjenih kozica u hrskavom omotaču, s majonezastim umakom. Nizozemski McKroket ima punjenje od goveđeg ragua u pohanoj korici, uz umak od senfa, a indijski 'Dosa Masala Burger' zapravo je vegetarijanska pljeskavica od začinjenih krumpira i leće, inspirirana tradicionalnim jelom dosa masala.
No, to nisu niti najposebniji burgeri na svijetu. Evo "najekstremnijih" sastojaka koje možemo pronaći u hamburgerima diljem kugle zemaljske:
Burger od soba (Finska)
U zemlji sauna i tišine servira se burger od mesa soba u kombinaciji s mekanim pecivom, sirom Jarlsberg i džemom od brusnice. Ovaj sjevernjački klasik pruža slatko-kiseli kontrast i jedinstveni okus.
Islak burger (Turska)
Naziv „islak“ znači „mokar“ – i takav je ovaj burger. Pecivo i meso prekriveni su blagim ljutim umakom od rajčice, a zatim omekšani u parnoj vitrini. Rezultat je sočan, ljepljiv zalogaj koji se od 60-ih prodaje na istanbulskom Taksimu i danas je hit diljem Turske.
Burger od deve (Maroko & Australija)
Na tržnicama u Fezu i Marakešu često se nudi meso deve – nemasno, blago slatkasto i izvrsno za burgere sa sirom, lukom i kečapom. Neki kuhari dodaju i mast iz grbe radi sočnosti. Zanimljivo, Australija je danas jedan od većih izvoznika devinog mesa.
Vada Pav (Indija)
Indijski vada pav je vegetarijanski burger s prženom pljeskavicom od začinjenog pire krumpira uvaljanom u brašno od slanutka. Ulična verzija često dolazi s ljutim chutneyjem i zelenim čilijem. Budući da je krava u Indiji sveta, ovo je popularna i prihvatljiva alternativa mesu.
Mislim da ćemo neke od njih ipak zaobići i ostati vjerni klasičnim okusima u hamburgerima...
P.S. Povodom Međunarodnog dana burgera, do kraja ovog tjedna korisnike Bolt Fooda očekuju popusti do 30% na odabrane burgere te najpovoljnija dostava do 2 km u Zagrebu i Splitu, poručuju iz Bolt Fooda.