Mediteranski lonac, idealan recept za sve koji vole krepka jela 'na žlicu'
- Mediteransko varivo kuhano je s artičokama i grahom, a posluženo s kruhom od češnjaka
- Ovaj lonac nije samo jednostavan za pripremu, nego je i veganski!
- Donosimo ti recept za u ukusno, krepko i zdravo jelo na žlicu
Kad se vratiš nakon šetnje po hladnoći, nema ništa finije od nekoliko žlica toplog, krepkog jela na žlicu. Ovaj mediteranski lonac pun je zdravog povrća, sadrži i tipičnu zimsku zdravu namirnicu - grah i super je ukusan. Dobar tek!
Sastojci za 4 porcije:
Za lonac:
• 3 crvene paprike
• 1 žuta paprika
• 200 grama srca artičoka (u ulju)
• 2 glavice luka
• 3 režnjića češnjaka
• 1 crvena čili papričica
• maslinovo ulje
• 1 žličica koncentrata rajčice
• 1 žličica mljevene paprike (slatke)
• 400 grama rajčice (iz konzerve)
• 250 mililitara povrtnog temeljca
• 150 grama maslina (bez koštica)
• sol, papar
• 250 grama bijelog graha (iz konzerve)
• 1 vezica bosiljka
Za kruh s češnjakom:
• 250 grama ciabatte
• 1 žlica maslinova ulja
• 1 režnjić češnjaka
Priprema:
1. Zagrij gril u pećnici na 200 stupnjeva.
2. Prereži paprike po dužini, očisti od sjemenki, operi i stavi na lim obložen papirom za pečenje. Peci na žaru u sredini pećnice oko 5 minuta. Kožica paprika trebala bi pocrniti i stvarati mjehuriće. Izvadi potom paprike iz pećnice, ostavi da se kratko ohlade, oguli te nareži na komadiće.
3. Ocijedi srca artičoka u cjedilu i peci 2 do 3 minute na limu obloženom papirom za pečenje. Izvadi iz pećnice.
4. Oguli i nasitno nareži luk i češnjak. Prereži čili po dužini, očisti od sjemenki, operi te također nareži na kockice. U loncu zagrij 1 žlicu maslinova ulja pa kratko propirjaj luk, češnjak i čili.
5. Smanji vatru, dodaj koncentrat rajčice pa kratko prži. Zatim dodaj mljevenu papriku pa također kratko prži. Kratko izmiksaj rajčice ručnim blenderom pa dodaj.
6. Zatim dodaj povrtni temeljac i masline te pirjaj 15-ak minuta. Posoli i popapri te dodaj ocijeđeni grah. Zatim dodaj artičoke i komadiće paprike te kuhaj još 5 do 10 minuta.
7. U međuvremenu za kruh s češnjakom nareži ciabattu na ploške debljine oko 1,5 cm, nakapaj maslinovim uljem i natrljaj prepolovljenim režnjićem češnjaka. Peci na sredini pećnice 3 do 5 minuta dok ne postane hrskavo.
8. Operi pa posuši bosiljak, natrgaj listiće i grubo nasjeckaj. Jelo ponovno obilno začini solju i paprom, začini bosiljkom i maslinovim uljem te posluži s kruhom od češnjaka.