Krumpir na malo drugačiji način: orijentalna superfood salata s krumpirom
- Ova salata od krumpira doslovno zavodi čula svojom raznolikošću
- Jednostavno moraš isprobati ovaj recept s visokim udjelom proteina
- Posebnost ove preukusne orijentalne salate jesti to što se radi o pečenog od krumpira
Superhrana pruža našem tijelu brojne vrijedne hranjive sastojke. U kombinaciji s hrskavim, kremastim kockicama krumpira - koje gotovo imaju okus haloumi sira - ova salata je i zasitna. Prava eksplozija okusa, također i superugodna oku.
Sastojci za 4 porcije
• 300 g krumpira
• 2 žlice ulja
• 1 žličica kima (mljevenog)
• 120 grama kvinoje
• 50 g pistacija
• ½ vezice svježeg peršina
• ½ vezice metvice
• 120 g mrkve
• 4 mlada luka
• 1 konzerva slanutka
• 75 g datulja
• 75 g koštica nara (šipka)
Za preljev
• 50 ml maslinova ulja
• 2 žlice soka od limuna
• 1 žlica smeđeg šećera
• ½ žličice soli
• ¼ žličice pahuljica čilija
Od njege ruku do zalijevanja biljaka: znamo više dobrih razloga da ne baciš vodu u kojoj se kuhao krumpir
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
2. Operi kvinoju u cjedilu pa stavi u lonac sa slanom vodom. Zatim kuhaj oko 10 minuta dok ne postane al dente.
3. Operi krumpir, oguli te nareži na kockice.
4. U zdjeli pomiješaj ulje i kim sa soli te dodaj kockice krumpira. Sve dobro promiješaj.
5. Obloži lim papirom za pečenje pa na njega rasporedi kockice krumpira.
6. Stavi lim za pečenje u pećnicu na 30 minuta. Okreni kockice krumpira na pola pečenja.
7. Oguli i nareži mrkvu na tanke štapiće, očisti te nasjeckaj datulje. Oguli i nasjeckaj pistacije (ako je potrebno). Ocijedi slanutak. Operi i nasjeckaj peršin i metvicu. Zatim operi mladi luk, očisti pa nareži na kolutiće.
8. Stavi sve sastojke za preljev u malu posudu i promiješaj.
9. Složi sve sastojke salate jedan za drugim u jednu ili više staklenki (koje se mogu zatvoriti poklopcem) ili ih stavi jedan do drugog u posudu. Postepeno dodaj preljev, protresi ili promiješaj salatu da se raspodijeli preljev. Posluži salatu.