Kremasti njoki puttanesca po receptu Jamiea Olivera savršeno su ljetno jelo
- Ako želimo nešto spraviti za jelo na brzinu nakon posla, radije kuhamo jela koja se spravljaju brzo - i u jednoj posudi
- Ne samo da nam štede vrijeme i živce, nego nema ni dugotrajnog čišćenja nakon pripreme ručka
- Ali, jednako lako sve možeš pripremiti i u pećnici, poput ovih njoka po receptu Jamiea Olivera – sve staviš u pećnicu, udobno se smjestiš na kauču i čekaš da se ispeče
Ovaj recept za kremaste njoke puttanesca slavnog kuhara Jamieja Olivera uskoro bi se mogao naći među tvojim omiljenim jelima. Brzo se priprema, nije kompliciran, a okus je fenomenalan. Oliver priprema jelo u pećnici u četiri zasebna „gnijezda“ od aluminijske folije. To znači da gotovo nikada nema nereda, a također je super aromatično.
Povijest ovog talijanskog klasika jednako je zanimljiva kao i samo jelo: naziv „puttanesca“ potječe od riječi „puttana", što na talijanskom znači „prostitutka". Popularna je teorija da su ovo jelo pripremale prostitutke u Napulju i Rimu, jer se brzo i lako spravlja, što ga čini savršenim za uživanje između posjeta klijenata...
Recept za kremaste njoke puttanesca à la Jamie Oliver
Sastojci za četiri porcije:
• djevičansko maslinovo ulje
• 500 g cherry rajčica
• 2 čili papričice
• 800 g njoka
• 1 čaša kapara (oko 100 grama)
• ½ čaše crnih maslina bez koštica (oko 100 grama)
• po želji: 4 fileta inćuna
• 1 žličica bosiljka
• 1 žličica mažurana
• 1 žlica peršina
• 1 organski limun, sok od njega
• 100 g parmezana
• 4 jaja
• 200 g crème fraîche (punomasnog vrhnja)
Priprema njoka puttanesca à la Jamie Oliver
1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva i pripremi četiri velika komada aluminijske folije (duljine oko 60 cm).
2. Operi rajčice. Ocijedi kapare i masline. Čili nareži na tanke trakice.
3. Polovicu aluminijske folije nakapaj maslinovim uljem. Zatim raspodijeli njoke na četiri lista folije. Dodaj kapare, masline, čili i rajčice u istom omjeru. Vilicom zgnječi dio maslina i rajčica.
4. Natrgaj filete inćuna i dodaj po jedan po foliji.
5. Sve nakapaj sa 4 žlice maslinova ulja i začini paprom, bosiljkom, mažuranom i peršinom. Prelij sokom od limuna. Ukrasi parmezanom.
6. Odvoji bjelanca od žumanaca pa premaži rub folije bjelancem. Savij rubove folije tako da sve bude dobro zatvoreno. Stavi po dva „paketa“ na lim za pečenje. Peci u pećnici oko 18 minuta. Zatim ostavi da odstoji pet minuta.
7. Posluži uz vrhnje.