Kraljica blagdanskog stola, njezino veličanstvo mađarica. Imamo i recept koji neće podbaciti
- Već se osjeti Božić u zraku, zar ne? Nadolazeće će nas razdoblje podsjetiti na ono što je zapravo bitno...
- No, isto tako, podsjetit će nas na one fine okuse koji nas čekaju na blagdanskom stolu
- A kad je o kolačima riječ, mnogi smatraju da je kraljica među njima upravo mađarica
Sitnice koje bezuvjetno darujemo drugima. Voljela bih da te sitnice budu prisutne svih 365 dana u godini, ali teško. Bojim se da je sve prolazno. Isto je i s kolačima. Neke, poput mađarice, radit ćemo samo za vrijeme blagdana, a mogli bi joj dati šansu i više puta. Toliko kremasta, puna okusa, sa savršenim prhkim korama koje se tope u ustima, idealna je za sve prigode.
Prava mađarica u sebi sadrži čokoladu, ne puding. S pudingom možete napraviti “lažnu” mađaricu koja je isto odličnog okusa, rekla bih i savršenog, iako nikada ne može zamijeniti pravi recept. Kore vam moraju djelovati sirove, ali zapravo pečene. Ako ih pečete predugo dobit ćete hrskavu koru koja nije za upotrebu. Stoga su vrijeme i način pečenja bitna stvar prilikom izrade.
Da vas više ne zamaram uvodom, u nastavku pročitajte recept za kraljicu kolača i bezvremenski klasik - mađaricu.
Recept za mađaricu
Za tijesto:
- 40 dag glatkog brašna
- žličica praška za pecivo
- 15 dag maslaca
- 2 jaja
- 10 dag šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
Za kremu:
- 1 litra mlijeka
- 30 dag šećera
- 13 dag oštrog brašna
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 1 žlica kakaa u prahu
- 20 dag maslaca
Krema s pudingom (opcija br 2.):
- 1 litra mlijeka
- 30 dag šećera
- 2 pudinga od čokolade
- 1 žlica kakaa u prahu
- 3 žlice brašna
- 20 dag maslaca
Glazura:
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
Priprema:
Tijesto:
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na četiri dijela.
- Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi jako tanko, te stavite na papir za pečenje.
- Zajedno s papirom stavite na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, 4 minute.
Krema:
- Od litre mlijeka odvojite četiri dl, ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom.
- U 4 dcl mlijeka dodajte brašno i promiješajte da vam se ne stvore grudice. Zatim dodajte smjesu u mlijeko sa šećerom te miješajte dok ne provrije.U dobivenu smjesu dodajte čokoladu i prosijani kakao u prahu te miješajte dok se ne otopi.
- Pustite da se ohladi, dodajte izrađeni maslac te sve sjedinite. Ohlađene kore premažite s pripremljenom kremom.
Ako ne želite raditi s čokoladom, možete napraviti kremu s pudingom (opcija br. 2):
Od mlijeka odvadite 4 dcl, ostatak stavite zajedno sa šećerom zakuhati. U dio mlijeka dodajte brašno, kakao i puding te izmiksajte da vam se ne stvore grudice. Kada mlijeko zavrije dodajte smjesu te miješajte dok se ne zgusne i dok ne zakuha. Maknite s vatre, pustite da se ohladi te dodajte maslac.
Glazura:
Za kraj, napravite glazuru tako da otopite čokoladu s malo ulja te prelijete po kolaču.
Dobar tek!
Ovaj je članak prethodno objavljen na portalu missGASSTRO.