Kraljica blagdanskog stola, njezino veličanstvo mađarica. Imamo i recept koji neće podbaciti

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Već se osjeti Božić u zraku, zar ne? Nadolazeće će nas razdoblje podsjetiti na ono što je zapravo bitno...
  • No, isto tako, podsjetit će nas na one fine okuse koji nas čekaju na blagdanskom stolu
  • A kad je o kolačima riječ, mnogi smatraju da je kraljica među njima upravo mađarica

Sitnice koje bezuvjetno darujemo drugima. Voljela bih da te sitnice budu prisutne svih 365 dana u godini, ali teško. Bojim se da je sve prolazno. Isto je i s kolačima. Neke, poput mađarice, radit ćemo samo za vrijeme blagdana, a mogli bi joj dati šansu i više puta. Toliko kremasta, puna okusa, sa savršenim prhkim korama koje se tope u ustima, idealna je za sve prigode.

Prava mađarica u sebi sadrži čokoladu, ne puding. S pudingom možete napraviti “lažnu” mađaricu koja je isto odličnog okusa, rekla bih i savršenog, iako nikada ne može zamijeniti pravi recept. Kore vam moraju djelovati sirove, ali zapravo pečene. Ako ih pečete predugo dobit ćete hrskavu koru koja nije za upotrebu. Stoga su vrijeme i način pečenja bitna stvar prilikom izrade.

Life&style Najbolji recept za vanilin kiflice i 3 najčešće pogreške koje treba izbjeći kad ih pečemo

Da vas više ne zamaram uvodom, u nastavku pročitajte recept za kraljicu kolača i bezvremenski klasik - mađaricu.

Recept za mađaricu

Za tijesto:

  • 40 dag glatkog brašna
  • žličica praška za pecivo
  • 15 dag maslaca
  • 2 jaja
  • 10 dag šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Za kremu:

  • 1 litra mlijeka
  • 30 dag šećera
  • 13 dag oštrog brašna
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 20 dag maslaca

Life&style Londoneri nose dašak starine i nema Božića bez njih. Donosimo najbolji recept - iz bakine kuharice

Krema s pudingom (opcija br 2.):

  • 1 litra mlijeka
  • 30 dag šećera
  • 2 pudinga od čokolade
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 3 žlice brašna
  • 20 dag maslaca

Glazura:

  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 4 žlice ulja

Priprema:

Tijesto:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na četiri dijela.
  2. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi jako tanko, te stavite na papir za pečenje.
  3. Zajedno s papirom stavite na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, 4 minute.

Krema:

  1. Od litre mlijeka odvojite četiri dl, ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom.
  2. U 4 dcl mlijeka dodajte brašno i promiješajte da vam se ne stvore grudice. Zatim dodajte smjesu u mlijeko sa šećerom te miješajte dok ne provrije.U dobivenu smjesu dodajte čokoladu i prosijani kakao u prahu te miješajte dok se ne otopi.
  3. Pustite da se ohladi, dodajte izrađeni maslac te sve sjedinite. Ohlađene kore premažite s pripremljenom kremom.

Ako ne želite raditi s čokoladom, možete napraviti kremu s pudingom (opcija br. 2):

Od mlijeka odvadite 4 dcl, ostatak stavite zajedno sa šećerom zakuhati. U dio mlijeka dodajte brašno, kakao i puding te izmiksajte da vam se ne stvore grudice. Kada mlijeko zavrije dodajte smjesu te miješajte dok se ne zgusne i dok ne zakuha. Maknite s vatre, pustite da se ohladi te dodajte maslac.

Glazura:

Za kraj, napravite glazuru tako da otopite čokoladu s malo ulja te prelijete po kolaču.

Dobar tek!

 

Ovaj je članak prethodno objavljen na portalu missGASSTRO.

Posjeti Miss7.24sata.hr