Korak po korak: Evo kako se pravilno kuhaju bijele i zelene šparoge, postoji caka
- Skuhati šparoge zapravo je vrlo jednostavno
- Naravno, sve dok se pridržavaš nekoliko osnovnih pravila…
- Otkrit ćemo ti, korak po korak, kako pravilno skuhati bijele i zelene šparoge tako da imaju okus kao da ih je spravio profesionalni kuhar
Nema sumnje u to: najbolja stvar kod šparoga su fine „glavice“ - mekane i čudesno nježne. Šteta je što mnogi ljudi rijetko sami spravljaju ovo proljetno povrće. Upravo zato ti pokazujemo koliko je jednostavno pravilno skuhati bijele i zelene šparoge.
Kuhanje šparoga - korak po korak
Mnogima su šparoge omiljeno povrće u travnju i svibnju. Ali, ako imaš malo iskustva s povrćem, možda nisi sigurna kako pravilno spraviti šparoge. Međutim, to nije uopće teška zadaća: jednostavno prilikom kuhanja moraš obratiti pažnju na nekoliko stvari. Evo detaljnih uputa za kuhanje šparoga, bilo bijele ili zelene...
1. Operi šparoge, primi ih za vrh te oguli nožićem za guljenje od vrha prema dolje:
- bijele šparoge oguli u potpunosti i temeljito (izostavi samo glavu).
- kod zelenih šparoga potrebno je oguliti samo donju trećinu.
Odreži potom drvenaste krajeve bijelih i zelenih šparoga (debljina 1-2 centimetra).
2. Šparoge kuhaj u loncu u kipućoj slanoj vodi (voda bi trebala otprilike prekriti šparoge), eventualno s prstohvatom šećera i malo maslaca, 12-15 minuta dok ne postanu al dente. Zelene šparoge kuhaj samo 8-10 minuta.
3. Gotove šparoge ocijedi te ostavi da se malo ohlade.
Savjet: velike količine šparoga možeš skuhati u pećnici: posudu za masnoću visine 1 do 2 centimetra napuni vodom i zagrij na 200 stupnjeva. U tome kuhaj šparoge oko 25 minuta.
Evo kako će bijele šparoge postati fino aromatične
Bijele šparoge imaju aromatičniji okus kad se kuhaju u temeljcu od šparoga. Za to spravi temeljac od vode, kore od šparoga, krajeva šparoga, soli, šećera i nekoliko ploški limuna. Skuhaj šparoge kao i obično, a zatim uživaj u baršunastoj krem juhi od šparoga ili u kremastom umaku hollandaise.
Mali savjet: začini vodu s malo soka od limuna. Na taj se način zadržava svijetla boja šparoga.
Miješati ga stalno ili ga ne smiješ ni taknuti kuhačom: 5 savjeta za savršen rižoto
novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirale su Mila Elegović i Marija Borić
Cijelu epizodu pogledaj OVDJE