Koliko nam sati sna treba u kojoj dobi

Thinkstock / Spencer Davies
Svi znamo da ujutro nakon nedovoljno spavanja mrzimo cijeli svijet; ali koliko zapravo trebamo spavati i kako to postići?
Vidi originalni članak

Ako se slatko naspavaš, ujutro se osjećaš super i možeš sve; ako nisi dosta spavala, neraspoložena si i umorna. Nažalost, mnogi od nas ne spavaju dovoljno - stručnjaci spominju brojke od četrdesetak posto ljudi čiji san ne traje preporučenih 7 sati na noć, a kad se uzme u obzir da gotovo polovica odraslih i starijih pati od nesanice, nije čudo da se govori o pravoj modernoj epidemiji nespavanja.

Iz tablice koju donosimo jasno je da nisu svačije potrebe iste i da djetetu koje ide u školu treba više sna nego njegovoj baki, ali isto tako je gotovo odmah jasno da malo tko odnas spava onoliko koliko bi trebao: razapeti između posla, kućanskih zadataka, izlazaka, društvenih medija i obiteljskih obveza, u krevet liježemo sve kasnije i ustajemo sve umorniji.

Što možemo poduzeti? Prvo, moramo staviti san na najvažnije mjesto u rasporedu obveza, a drugo, ali ništa manje važno, moramo ugasiti mobitel, laptop, tablet i televizor!

Tablica: koliko sati sna trebamo ovisno o našim godinama

Novorođenčad (0-3 mjeseca) 12-18 sati

Dojenčad (4-11mjeseci) 14-15 sati

Jaslički uzrast (1-2 godne) 12-14 sati

Predškolski uzrast (3-5 godina) 11-13 sati

Školarci (6-13 godina) 9-11 sati

Tinejdžeri (14-17 godina) 8 - 10 sati

Adolescenti (18 - 25 godina) 7-9 sati

Odrasli (26 - 64 godine) 7 - 9 sati

Stariji (65 +) 7-8 sati

Znanost kaže Jesi li znala? Ženama je potrebno više sna

Što izbjegavati za dobar san

1. Korištenje tehnologije dok se spremaš na spavanje

Bezbrojna su istraživanja pokazala da svjetlo koje zrači iz monitora i ekrana nam remeti cirkadijski ritam, to jest, naš unutarnji biološki sat, i razinu melatonina u krvi. Nekad davno budilo nas je jutarnje sunce i govorilo tijelu da se pokrene, a sad nam u vrijeme spavanja blještavi ekran doslovce viče “Probudi se!” Naše tijelo ne zna razliku između prirodnog i umjetnog svjetla i dok god šaljemo mailove, čitamo poruke, gledamo Netflix i skrolamo po Facebooku, uvjereno je da moramo biti budni i aktivni i tako se ponaša.

Kako to riješiti: Zamrači sobu prije spavanja, a svu tehnologiju pogasi nekoliko sati prije nego što odeš u krevet.

2. Kofein i alkohol neposredno prije spavanja

Kava je super za buđenje ujutro, ali capuccino prije počinka također će te razbuditi pa ga je bolje preskočiti. Alkohol isprva djeluje smirujuće i uspavljuje, ali tijekom noći će ti podići količinu inzulina u krvi pa ćeš spavati nemirno i isprekidano.

Kako to riješiti: Nemoj konzumirati ni kavu ni alkohol 5 do 6 sati prije spavanja.

NEVJEROJATNO Zašto je zdravije spavati na ovoj strani tijela?

3. Razmišljanje o svemu

Previše razmišljanja dovodi do briga i stresa, od čega će ti skočiti kortizoli i preplaviti ti tijelo, a to nikako ne želiš prije spavanja jer će te razbuditi.

Kako to riješiti: Opusti se. Zaboravi na probleme, isključi se. Misli na krevet i odmor. Duboko diši. Radi jogu, piši dnevnik ili meditiraj - tako ćeš se relaksirati i pripremiti um i tijelo za san.

4. Neuredan ritam

Tijelo voli uredan raspored pa ako svaki dan na spavanje odlazite u drugo vrijeme, zbuni se i odbija spavati.

Kako to riješiti: Pokušaj svaki dan leći i ustati bar otprilike u isto vrijeme. Ako treba, navij si sat. I nemoj si za vikend dopustiti da ideš na spavanje četiri sata poslije uobičajenog vremena i spavaš do podne jer će ti to tek poremetiti raspored.

Posjeti Miss7.24sata.hr