Koliko dugo može trajati otvorena boca vina?
Koliko ti ostavljaš bocu vina otvorenom? Ovo je pitanje na koje nemamo odgovor, ali iz vlastita iskustva znamo kako prečesto završimo s vinom koje je ishlapilo, promjenio mu se okus, izgubilo na snazi, ne miriše zamamno, a u najgorem se slučaju i ukiselilo. Vinski edukator Collin Lilly progovorio je i jednom zauvijek riješio dileme. Vjerovala ili ne - odgovor je subjektivan! Naime, Lilly tvrdi kako trajnost boce vina ovisi o vrsti vina, a onda i o tome koliko je zraka ušlo u bocu te koliko će dugo unutra biti zatvoreno. Ako je vino previše izloženo zraku, fenoli (spojevi koji daju okus vinu) će se istrošiti i vino će postati neukusno.
I što onda? Smije li boca ostati otvorena dan, dva? U stvari ne bi trebala jer kad je otvoreno vino ubrzano stari, no nećeš se otrovati ispiješ li bocu u maksimalno tri dana. Najbolje je bocu ispiti u roku od četiri do šest sati nakon što je otvorena, jer onda će imati najvjerniji okus. Već nakon 24 sata, vino će poprilično promijeniti okus, a što duže stoji možda ti više neće biti niti ukusno.
Vino možeš nešto duže držati otvoreno ako si ga dobro začepila i stavila u hladnjak. Najbolja opcija za zatvaranje vina je vakuumski čep koji se može kupiti po vinarijama i specijaliziranim trgovinama po Hrvatskoj. On ima pumpicu uz koju možeš izvući zrak iz boce i tako "spasiti" okus vina na neko vrijeme. Ipak, ono što Lilly sugerira jest da bocu ispijete isti dan kad je otvorite jer "njenim otvaranjem stvarate intimnu vezu s vinom". Baš nam se sviđa ova izjava, lajkamo!