Koliko bi mame trebale imati plaću - izračunali smo!

Thinkstock / Spencer Davies
Ona je odgojiteljica, kuharica, medicinska sestra, obiteljska menadžerica... Koliko bi jedna mama trebala zarađivati kad bi je za sve što radi pošteno platili?
Vidi originalni članak

Jedno je jasno: biti majka težak je posao. Pitale smo se koliko bi zapravo jedna mamama trebala zarađivati kad bi za sve što radi bila i plaćena… Pokušat ćemo izračunati koliko bi jedna majka trebala zaraditi u nekom „poštenijem svijetu“ gdje bi se više cijenilo to što radi - odnosno gdje bi svi ti poslovi imali konkretnu cijenu. Prema statistici jedna majka s „punim radnim vremenom“ radi 14 sati dnevno, pa joj radni tjedan traje 98 sati. Kad se njezin raznoliki posao podijelio na zanimanja, jedna mama je ujedno i: 

• Odgojiteljica 

• Kuharica

• Spremačica

• Šefica/menadžerica

• Psihologinja

• Vozačica

• Medicinska sestra

• Učiteljica

via GIPHY

Mame rade više od jednog posla 

Dakle, prema rezultatima brojnih anketa i istraživanja ispada da prosječna majka radi četiri sata dnevno kao „odgojiteljica“, a dva sata pomaže u učenju, domaćim zadaćama, objašnjavanju ovoga ili onoga. Potom četiri sata potroši na kuhanje, pospremanje , čišćenje, pranje i ostale kućanske poslove. Kao vozačica sat i pol (škola, treninzi, rođendani, bake, djedovi…). Također radi i oko 90 minuta kao medicinska sestra i psihologinja – ne trebamo posebno objašnjavati. I za kraj – još barem sat vremena za organizaciju i pripremu svega – dakle, tu je mama ujedno i šefica – menadžerica. 

Da sumiramo (napomena – satnice su izračunate prema neto prosječnoj plaći u RH – podaci su uzeti sa stranice mojaplaca.hr): 

- Odgajateljica: 28 sati tjedno, 42 kune po satu, ukupno: 1.176 kuna tjedno

- Kuharica: 14 sati tjedno, 42 kune po satu: 588 kuna tjedno 

- Medicinska sestra: 3,5 sati tjedno, 44 kune po satu 154 kune tjedno

- Vozačica: 10,5 sati tjedno, 36 kuna po satu, 378 kuna tjedno

NEVJEROJATNO Mama je iskusila osvetu nakon što je djeci uzela mobitele

- Učiteljica: 14 sati tjedno, 48 kuna po satu, 672 kune tjedno 

- Spremačica: 14 sati tjedno, 29 kuna po satu 406 kuna tjedno 

- Menadžerica – 7 sati tjedno, 62 kune po satu, 434 kune tjedno

- Psihologinja – 7 sati tjedno, 48 kuna po satu, 336 kuna tjedno  

Kad se odradi matematika, ispada da bi prosječna majka u R. Hrvatskoj za svoj tjedni „posao“ trebala zaraditi neto 4.143 kune tjedno! Pomnožimo to sa četiri i dobijemo „plaćicu“ od 16.576 kuna mjesečno!    

Mame, što mislite o tome?

Posjeti Miss7.24sata.hr