Kolač s anđeoskim suzama: Ovo je za mnoge najbolja torta od sira na svijetu

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Ovaj slastica oduševljava pahuljastim okusom te neodoljivoj 'kapi' od snijega
  • Specifična je po tome što se na vrhu pojavljuju zlatne kapljice koje nastaju kondenzacijom pri hlađenju, zbog čega je dobila ime 'Anđeoske suze'
  • Premda na prvi pogled izgleda komplicirano, ovaj kolač lako je pripremiti

Ova torta od sira specifična je po tome što se na vrhu pojavljuju zlatne kapljice koje nastaju kondenzacijom pri hlađenju. Zbog toga se slastica naziva 'Anđeoske suze'. Osim što je božanstvenog okusa, vrlo jednostavno se spravlja. Podloga se pravi od prhkog tijesta, punjenje je od sira, a na vrhu je specifičan sloj koji se doslovno topi u ustima.

S ovim receptom će ti uspjeti i baza od sira za ovaj kolač te 'kapa' od bjelanjaka. 

Sastojci

Za tijesto: 

  • 200 g brašna 
  • 60 g šećera 
  • 70 g maslaca 
  • 1 jaje 
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 40 g šećera u prahu 
  • 1 prstohvat soli 
  • malo naribane kore od limuna 

Life&style Torta od mrkve: Ovaj desert čarobnog izgleda i okusa definitivno će biti naš prvi izbor za uskršnji stol

Za nadjev od sira: 

  • 500 g svježeg malomasnog sira
  • 150 g šećera 
  • 1 pakiranje vanilin šećera 
  • 1 pakiranje praška za puding od vanilije 
  • 1 jaje 
  • 2 žumanca 
  • 250 ml vrhnja 
  • 250 ml mlijeka 
  • 150 ml ulja 

Za preljev: 

  • 2 bjelanca
  • 6 žlica šećera u prahu 

Priprema: 

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. 
  2. Zamijesi brašno, šećer, maslac, jaje, šećer u prahu, sol, koru od limuna i prašak za pecivo u tijesto. Potom obloži kalup (promjera 26 cm) papirom za pečenje te dobro namasti rub. Potom izvaljaj tijesto, pritisni ga u kalup te izvuci rubove prema gore. 
  3. Stavi kalup u hladnjak ili u zamrzivač te pripremi nadjev od sira. 
  4. Za nadjev od sira najprije kremasto promiješaj sir te dodaj jedan po jedan sastojak. Smjesa će biti prilično tekuća, ali stisnut će se kasnije u pećnici. 
  5. Stavi smjesu u kalup te kolač peci oko sat vremena. Oprez: snijeg nemoj nanijeti skroz do ruba, nego ostavi 1 do 2 cm razmaka od ruba.
  6. Deset minuta prije kraja pečenja stuci bjelanca. Pri tome uspi šećer te tuci 5 do 10 minuta. 
  7. Stavi snijeg na kolač te sve još jednom u pećnicu. Nemoj ostaviti predugo u pećnici jer će snijeg postati previše tvrd te neće nastati „suze“ pri hlađenju.

Life&style Nov

Posjeti Miss7.24sata.hr