Knedle od šljiva: Donosimo dva profinjena recepta za ovaj ukusni voćni desert
- Knedle od krumpira su jučerašnja priča!
- Sada jedemo knedle od šljiva, jer se u njima može uživati ili kao desert ili kao prilog uz obilan obrok
- Imamo fenomenalan recept za oba slučaja!
Sada je vrijeme šljiva te u njima možemo uživati u raznim desertima, marmeladi ili kompotu. Međutim, u obliku okruglica možeš uživati u šljivama i kao desertu ili prilogu uz pečenje. Dobra stvar: osim što nema puno sastojaka, njihova priprema nije osobito teška i za svakoga tko je već radio okruglice od krumpira to je apsolutno dječja igra.
Knedle od šljiva: recept s grisom i umakom od vanilije
Za četiri osobe potrebno je:
• 1 mahuna vanilije
• 1 bio naranča
• 500 ml mlijeka
• 40 g + 5-6 žlica šećera
• 100 g + 1 žlica maslaca
• 140 g grisa
• 2 jaja
• 8 polovica šljiva (zamrznute)
• 50 g krušnih mrvica
• 1/2 žličice cimeta
• 150 g umaka od vanilije
• 50 g čokoladnog umaka
• metvica za ukrašavanje
Priprema
1. Prereži mahunu vanilije i izvadi srž. Operi naranču vrućom vodom, posuši te fino naribaj koru. Stavi u lonac polovicu mahune i srž vanilije, mlijeko, koru od naranče, 40 g šećera i 100 g maslaca te sve prokuhaj. Uspi polako gris neprestano miješajući. Zagrij sve na umjerenoj vatri dok smjesa ne otpusti s dna posude. Zatim izvadi mahunu, izlij smjesu u zdjelu i umiješaj jaja. Ostavi da se hladi 2 sata.
2. U međuvremenu karameliziraj 2 žlice šećera u tavi. Dodaj šljive, 50 ml vode, ostatak mahune vanilije i srži, pirjaj oko 2 minute uz stalno miješanje, a zatim makni s vatre i ostavi da se ohladi.
3. Od ohlađenog griza oblikuj 8 okruglica, na svakoj napravi udubljenje, u to stavi polovicu šljive pa zatvori otvor.
4. U velikom loncu zakuhaj puno vode, dodaj 2 do 3 žlice šećera i prstohvat soli te ostavi da se okruglice od šljiva kuhaju 10 minuta. Izvadi gotove knedle te ostavi da se ocijede na nauljenom limu.
5. U tavi rastopi 1 žlicu maslaca, pomiješaj krušne mrvice, 1 žlicu šećera i cimet te dodaj maslacu. Pusti da se smjesa karamelizira, dodaj okruglice od šljiva i uvaljaj ih. Zatim ih posloži na tanjure s umakom od vanilije i čokolade te sve ukrasi svježom metvicom.
Knedle od šljiva u juhi od marcipana
Za četiri osobe potrebno je:
• 600 g krumpira
• 10 šljiva
• 125 g marcipana
• 650 ml mlijeka
• 50 g šećera
• 1 žlica soka od limuna
• 1 žlica praška za puding od vanilije
• 4 žlice amaretta
• 2 žumanca
• 30 g maslaca
• 50 g + 1 žlica jestivog škroba
• 1 žlica grisa
• 50 g listića badema
• 2 do 3 stabljike matičnjaka
• 1 žličica cimeta
Priprema
1. Operi i oguli krumpir pa kuhaj u dosta kipuće vode sa soli oko 20 minuta.
2. U međuvremenu operi šljive, prereži ih te očisti od koštica. Grubo naribaj marcipan. Stavi u lonac 600 ml mlijeka, marcipan, šećer i sok od limuna te pirjaj 2 minute. Pomiješaj ostatak mlijeka, prašak za puding od vanilije, amaretto i žumance, zatim umiješaj u smjesu od mlijeka i marcipana dok se ne stisne, a zatim ohladi juhu.
3. Rastopi maslac, ocijedi kuhani krumpir, ostavi da se malo ohladi pa protisni kroz prešu za krumpir. Umiješaj žumanca, škrob i gris. Zatim ulij maslac i sve zajedno promiješaj. Oblikuj valjak od tijesta od krumpira na radnoj površini posutoj s malo škroba pa izreži na 8 jednakih komada.
4. Svaki komad tijesta lagano poravnaj i u sredinu stavi polovicu šljive te oblikuj knedlu.
5. Ostavi da se okruglice kuhaju u dosta kipuće vode 10 minuta, potom izvadi iz vode te ocijedi gotove okruglice.
6. Tostiraj bademe u tavi (ali da ih ne prepečeš). Operi matičnjak, posuši i natrgaj listiće. Ostatak šljiva fino piriraj, juhu od marcipana rasporedi na duboke tanjure, prelij ih pireom od šljiva, stavi knedle u juhu i sve pospi cimetom. Na kraju ukrasi voćni desert bademima i matičnjakom.
Savjet: u okruglicama od šljiva možeš uživati uz pečenje ili neko drugo izdašno jelo.