Klasični recept u novom ruhu: knedli s marelicama i marcipanom
- Svi volimo fine, mekane, slatke okruglice: krumpirovo tijesto s nadjevom, još ako ima i neki fini preljev…
- Sigurno si se sada sjetila finih maminih ili bakinih domaćih knedli, sa šljivama ili marelicama?
- Donosimo ti recept koji će te vratiti u djetinjstvo – s malom, profinjenom nadogradnjom
Krumpir također može biti i sladak - s pravim partnerima. Voćne okruglice s marelicama i marcipanom najbolji su dokaz za tu tvrdnju. Uz njih se još poslužuje kremasti umak od vanilije… Mmm, već nam cure sline!
Sastojci za 4 porcije
Za okruglice:
• 500 g krumpira (brašnastog)
• sol
• 1 bio naranča
• 100 g marcipana
• 2 kapi ulja od gorkog badema
• 8 marelica
• 80 g maslaca (mekog)
• 1 jaje
• 15 g krupice od tvrde (durum) pšenice
• 125 g brašna
• 50 g badema (nasjeckanih)
• 100 g krušnih mrvica
• 1 žlica šećera u prahu
• (po potrebi malo brašna za posipavanje)
Za umak:
• ½ mahune vanilije
• 200 ml mlijeka
• 200 g vrhnja za šlag
• 4 žumanca
• 50 grama šećera
Priprema:
Za okruglice
3. Operi krumpir pa ga s korom kuhaj u slanoj vodi oko 20-25 minuta. Ocijedi krumpir i pustite da se kratko ohladi u loncu.
4. Zatim oguli krumpir te protisni kroz prešu za krumpir. Neka se ohladi da bude mlak.
5. Operi naranču vrućom vodom, posuši te sitno naribaj 1 žličicu kore. Zamijesi marcipan, koru od naranče i ulje gorkog badema te raspodijeli na 8 dijelova. Operi marelice, posuši, zareži te otkloni koštice. Svaku napuni komadom marcipana pa marelice opet stisni da budu „cijele“.
6. Razmuti pjenjačom 30 g maslaca, jaje, 1 prstohvat soli i krupicu. Dodaj brašno krumpiru te lagano umiješaj rukama. Dodaj smjesu od jaja i sve zamijesi u glatko tijesto. Oblikuj tijesto u kolut te izreži na 8 ploški jednake veličine.
7. Na svaku plošku tijesta stavi marelicu, zamotaj marelicu u tijesto i pobrašnjenim rukama oblikuj okruglicu.
8. Stavi okruglice u veliki lonac s kipućom slanom vodom i pusti da se krčkaju oko 20 minuta na laganoj vatri malo ispod točke vrenja (okruglice neka stalno budu prekrivene vodom).
9. U međuvremenu preprži bademe u velikoj tavi bez masnoće dok ne postanu svijetlo smeđi. Dodaj ostatak maslaca i ostavi da se rastopi. Dodaj krušne mrvice i šećer u prahu, sve poprži na umjerenoj vatri do zlatnosmeđe boje. Ostavi sa strane.
10. Podigni okruglice iz vode šupljikavom žlicom, dobro ih ocijedi te uvaljaj jednu za drugom u mrvice. Posluži s umakom od vanilije.
Savjet: priprema je brža s unaprijed kupljenim umakom od vanilije.
Za umak
1. Prereži mahunu vanilije pa izvadi pulpu. Zatim zakuhaj pulpu, mahunu i mlijeko pa makni sa štednjaka.
2. Snažno pomiješaj vrhnje, žumanca i šećer. Otkloni mahunu vanilije iz mlijeka. U vruće mlijeko ulij sladoled. Zagrijavaj polako miješajući dok se umak ne zgusne - nemoj kuhati, jer će umak u suprotnom biti grudast. Ostavi da se ohladi.