Klasični recept u novom ruhu: knedli s marelicama i marcipanom

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Svi volimo fine, mekane, slatke okruglice: krumpirovo tijesto s nadjevom, još ako ima i neki fini preljev… 
  • Sigurno si se sada sjetila finih maminih ili bakinih domaćih knedli, sa šljivama ili marelicama? 
  • Donosimo ti recept koji će te vratiti u djetinjstvo – s malom, profinjenom nadogradnjom 

Krumpir također može biti i sladak - s pravim partnerima. Voćne okruglice s marelicama i marcipanom najbolji su dokaz za tu tvrdnju. Uz njih se još poslužuje kremasti umak od vanilije… Mmm, već nam cure sline! 

Sastojci za 4 porcije

Za okruglice:

• 500 g krumpira (brašnastog)

• sol

• 1 bio naranča

• 100 g marcipana

• 2 kapi ulja od gorkog badema

• 8 marelica

• 80 g maslaca (mekog)

• 1 jaje

• 15 g krupice od tvrde (durum) pšenice

• 125 g brašna

• 50 g badema (nasjeckanih)

• 100 g krušnih mrvica

• 1 žlica šećera u prahu

• (po potrebi malo brašna za posipavanje)

Za umak:

• ½ mahune vanilije

• 200 ml mlijeka

• 200 g vrhnja za šlag

• 4 žumanca

• 50 grama šećera

Life&style Jelo iz bakine kuhinje: Uz ovaj recept za slatke okruglice od sira oduševit ćeš sve ukućane

Priprema:

Za okruglice

3. Operi krumpir pa ga s korom kuhaj u slanoj vodi oko 20-25 minuta. Ocijedi krumpir i pustite da se kratko ohladi u loncu.

4. Zatim oguli krumpir te protisni kroz prešu za krumpir. Neka se ohladi da bude mlak.

5. Operi naranču vrućom vodom, posuši te sitno naribaj 1 žličicu kore. Zamijesi marcipan, koru od naranče i ulje gorkog badema te raspodijeli na 8 dijelova. Operi marelice, posuši, zareži te otkloni koštice. Svaku napuni komadom marcipana pa marelice opet stisni da budu „cijele“.

6. Razmuti pjenjačom 30 g maslaca, jaje, 1 prstohvat soli i krupicu. Dodaj brašno krumpiru te lagano umiješaj rukama. Dodaj smjesu od jaja i sve zamijesi u glatko tijesto. Oblikuj tijesto u kolut te izreži na 8 ploški jednake veličine.

7. Na svaku plošku tijesta stavi marelicu, zamotaj marelicu u tijesto i pobrašnjenim rukama oblikuj okruglicu.

8. Stavi okruglice u veliki lonac s kipućom slanom vodom i pusti da se krčkaju oko 20 minuta na laganoj vatri malo ispod točke vrenja (okruglice neka stalno budu prekrivene vodom).

9. U međuvremenu preprži bademe u velikoj tavi bez masnoće dok ne postanu svijetlo smeđi. Dodaj ostatak maslaca i ostavi da se rastopi. Dodaj krušne mrvice i šećer u prahu, sve poprži na umjerenoj vatri do zlatnosmeđe boje. Ostavi sa strane.

10. Podigni okruglice iz vode šupljikavom žlicom, dobro ih ocijedi te uvaljaj jednu za drugom u mrvice. Posluži s umakom od vanilije.

Savjet: priprema je brža s unaprijed kupljenim umakom od vanilije.

Za umak

1. Prereži mahunu vanilije pa izvadi pulpu. Zatim zakuhaj pulpu, mahunu i mlijeko pa makni sa štednjaka.

2. Snažno pomiješaj vrhnje, žumanca i šećer. Otkloni mahunu vanilije iz mlijeka. U vruće mlijeko ulij sladoled. Zagrijavaj polako miješajući dok se umak ne zgusne - nemoj kuhati, jer će umak u suprotnom biti grudast. Ostavi da se ohladi.

Posjeti Miss7.24sata.hr