Kava podgrijavanjem postaje bljutavija, ali to možeš lako izbjeći uz ovaj trik
- Rijetko je što ugodnije od arome kave koju smo skuhali ujutro, ali što je s ostacima ovog napitka koji se potpuno ohlade?
- Zbog kiselina i spojeva podgrijavanjem kava može postati gorka i bljutava pa mnogi zato bacaju hladnu kavu
- No, uz ovaj jedini pravilni način podgrijavanja to više ne mora biti slučaj
Ostalo ti je kave od jutra i razmišljaš o njenom podgrijavanju? Svaki ljubitelj kave vjerojatno bi zakonom zabranio ovaj postupak i za to imaju dobar razlog. Naime, ponovnim zagrijavanjem kava postaje gorka i bljutava, a zato postoji i objašnjenje.
Kava i prije prženja sadrži klorogene kiseline, a procesom prženja one se razgrađuju u kininsku kiselinu i kofeinsku kiselinu. Klorogena kiselina ističe se svojim gorkim okusom, ali kininska i kofeinska kiselina imaju još više izražen gorak okus. Kada se kava ponovno podgrijava, zapravo se potiče veća proizvodnja kininične i kofeinske kiseline. Pogađaš? Tvoja kava pretvorit će se u gorku i bljutavu tekućinu.
Postoji li onda način da spasimo svoju kavu koja se već dobrano ohladila?
Prije svega, kavu nikada ne bi trebala zagrijavati u mikrovalnoj pećnici. Onima koje ne smeta aroma kave koja je potpuno razbijena te njezin gorak i ustajao okus, svakako to mogu napraviti.
Pametno je i izbjegavati podgrijavanje kave od tamnog zrna kako ona već u procesu pečenja otpuštaju više kininske kiseline. Ponovnim podgrijavanjem vjerojatno ćeš završiti sa šalicom tamne bljutave tekuće nalik mulju.
A tajna pravilnog podgrijavanja kave koja neće previše izgubiti u svojoj aromi sasvim je jednostavna. Sve što trebaš napraviti je lončić s kavom staviti na štednjak i to na vrlo slab plamen. Ovim načinom zagrijavanja smanjit će se intenzitet kemijskih reakcija čime se i otklanja stvaranje dodatne gorčine u ovom kofeinskom napitku. Kavu nije potrebno miješati, ali svakako pripazi da ne proključa. Zapravo, s plamena je možeš skinuti čim uočiš paru.
Uživaj u svojoj šalici omiljenog napitka!